Кухнята е място за свещенодействия и чисто бохемски удоволствия, а не само за правене на сандвичи. И е прекрасно, когато съумеем да споделим кулинарните си постижения с близките си хора. А за да се случва това по-често, не е никак лоша идея да поопразним кухнята от немалко излишни за това пространство предмети. Ето няколко предложения какво моментално да изхвърлим или поне изнесем от там.

Всички тези пластмасови кутии

Много домакини имат цели шкафове заети от малки, големи и какви ли не по форма платмасови кутии. Ограничете се до два размера и изхвърлете останалите. Така или иначе не ги използвате. Имайте предвид и това, че те не са вечни. След определен период на ползване трябва да ги замените с нови.

Всякакви неща, които са "безплатен подарък" към нещо в магазина

Непотребни чаши с глупави надписи, магнити за хладилник, пластмасови прибори – магазините подаряват какви ли не глупости като част от промоциите си. Това рядко са качествени и наистина нужни пособия. Обикновено се превръщат в нещо, което заема място, а вие го държите, само защото ви е било подарък и не не се решавате да ги изхвърлите.

Гъбата за миене на чинии

По гъбата има ужасно много микроби и колкото по-често я сменяте, толкова по-добре. Никога не е "прекалено рано" да я смените.

Найлоновите торбички

Със сигурност имате поне едно чекмедже пълно с найлонови торбички, набутани в други найлонови торбички за всеки случай. Купете си торбичка от плат и ползвайте нея, като не забравяйте да я носите винаги в чантата си.

Кърпата

Всичко, което казахме за гъбата за чинии, важи и за кърпата, с която сте бърсали ръцете си хиляди пъти, а също така използвате и да забършете какво ли не из кухнята. Препоръчва се да се използва една кърпа за ръце, друга за подсушаване на съдове и трета за забърсване на плота. И трите кърпи трябва да се перат минимум веднъж седмично.

Уреди, които така и не ползвате

Благодарение на добре измислени реклами днес ни продават какви ли не магически уреди – за правене на паста, на коктейли, за рязане на това и онова. Колко уреда имате, които не сте ползвали повече от 1 път? Те само заемат място. Най-малкото, което можете да направите, е да ги приберете в някой шкаф, който също рядко отваряте.

Консервите, които вече сте стоят там от доста време

Преминете през шкафовете и прегледайте срока на годност на запасите си от консерви, пакети с подправки и пр. Ще изхвърлите доста и ще освободите много място.

Готварските книги

Може би звучи стряскащо, но използвате ли ги изобщо? Днес може да проверите всякакви рецепти в интернет и няма смисъл да събирате книги или хвърчащи листчета с рецепти, които никога не прочитате.

Целият този куп вещи над хладилника си

В повечето домове мястото над хладилника се използва за оставяне всякакви дребни вещи, които се чудим къде другаде да сложим. Ето една идея – не слагайте нищо над хладилника и ще установите колко по-подредена изглежда вашата кухня.

Бутилки за вода

Не е препоръчително пластмасовите бутилки за вода да се ползват дълго време, а и от колко имате нужда? Ако сте от хората, които имат празни бутилки из шкафовете, изхвърлете ги.

Четете още: Не подозирате колко щастие носи раздялата с ненужни вещи