Автор
Ева Лъчезарова

Джон Сноу чука на вратата: Три начина да намалите сметките си през зимата

Съвсем скоро зимата ще почука на вратата ни, а рефренът „winter is coming“ все по-често зазвучава в съзнанието ни и най-после ще имаме време да догледаме останалите ни епизоди от "Игра на тронове".

Решихме тази година да не последваме примера на Столична община и да бъдем подготвени по-отрано за студа. По традиция сметките скачат драстично в периода ноември-март, а точно това е времето на коледните подаръци и семейния уют, в което ни трябват и повече средства.

Поговорката „капка по капка вир става" важи с пълна сила и за парите, със спестените средства от пари за тока, ненужна храна, която след това ще изхвърлите, защото се е развалила или дрехи, от които нямате нужда, бихте могли да си организирате дори една семейна почивка.

Намалете сметките си за храна наполовина

Разходите за храна буквално могат да излязат от контрол и да изядат цялата ви заплата. С малко планиране обаче можете да сложите край на това ненужно харчене. Най-добрият вариант е да започнете със седмично меню, в което да планирате закуска, обяд, междинно похапване и вечеря. Помислете си колко често вечеряте извън вкъщи, да кажем всеки петък или събота и зачеркнете тези дни от седмичното си меню, за да не се наложи да изхвърлите храната, която ще приготвите за тогава. Следващата стъпка е да потърсите рецептите, които харесват на вас самите. Не е нужно да залагате на гурме обеди и вечери, включете в менюто лесни неща за приготвяне като сандвичи, салата и зърнени закуски. След това съставете списък на нещата, които е необходимо да купите. Преди да отидете до магазина проверете шкафовете и фризера си, може да се окаже, че вече имате част от съставките за рецептите, които сте подбрали. Ако този план ви се вижда твърде много работа за начинаещи, опитайте в неделя да си направите план за понеделник и вторник и пригответе храната само за тези дни, вижте колко пари и време ще спестите и сами ще се убедите, че това е чудесен вариант.

Пестете още повече по време на зимните намаления

Пресмятали ли сте колко ненужни средства харчите по време на черния петък и големите намаления след Нова Година? За да избегнете този момент, отделете половин ден, за да направите ревизия на гардероба си. Най-добрата стратегия тук е да извадите всички дрехи от гардероба си и да ги разделите на три купчини „запазвам“ (Тук ще попаднат любимите ви дрехи, които бихте си купили, дори ако сега влезете в магазина. Много е важно и те да ви стават идеално, нито да са ви големи, нито да са ви малки), „може би“ (Тук попадат дрехи, с които не сте сигурни, че можете да се разделите), „на боклука“ (Тук попадат скъсани и избелели дрехи, или такива, които никога или почти никога не носите. Част от тях можете да отделите за парцали, други да изхвърлите, а трети да продадете или подарите). Много е важно всички дрехи, които оставите в гардероба си да се съчетават лесно, за да имате на разположение безброй комбинации. Какъв е смисълът от шарена блуза, която отива само на едно сако, например? Дрехите от купчинка „може би“ приберете в мазето и ако нито една от тях не ви потрябва през следващите няколко месеца, просто се разделете с нея. Направете кратък списък на нещата, които ви липсват и купете само и единствено тях на намаленията.

Намалете сметките си за парно и ток

Умният дом на бъдещето вече е тук с платформата със закачливо име Zip the Fish™. Тя може да намали сметките ви за ток и парно с цели 40%. Чрез Zip the Fish™ можете да си осигурите точно толкова топлина, колкото ви е необходима, когато вие решите, тъй като чрез нея имате възможност да контролирате отоплителните си уреди от дистанция. Ако сте в офиса, например можете да изключите парното или климатика, когато излезете за работа и да ги включите час преди да свършите работа, за да се приберете на топло, без да сте харчили излишна енергия, за 8-те часа, в които ви няма.

Истината е, че обикновено, едно домакинство не се отоплява в два периода от деня: През нощта, когато спим - от 23:00ч. до 05:00ч. пестим по 6 часа на ден и в работно/учебно време - от 08:00ч. до 15:00ч. (от понеделник до петък) или общо 7 часа дневно. Това означава, че седмично от общо 168 няма необходимост да отопляваме дома си 77 часа или цели 45 % от времето. С Zip the Fish™ този проблем се решава лесно, тъй като можете да настроите бързо всички отоплителни уреди, като или ги спрете напълно, или ги включите на икономичен режим от 21 на 17 градуса.

От друга страна по време на зимната ваканция семействата отсъстват средно по 2 седмици. След толкова продължително време е доста трудно да затоплим дома си. Умната платформа обаче ви дава възможността да включите отоплението вкъщи ден преди да се приберете. Zip the Fish™ термостатите поддържат автоматично зададените от вас температури, прецизно до 0,5 градуса. Така в слънчеви дни можете да не отоплявате стаите с южно изложение. Хитро, нали?

Освен за отопление Zip the Fish™ има и още няколко области на приложение. Благодарение на платформата имате пълен контрол на достъпа, климатизацията, отоплението, напояването, осветлението, системите за сигурност, вентилация, водоснабдяване, както и на всички видове уреди.

Ако искате да се убедите в ефекта на Zip the Fish™ може да видите демо версия на реален обект в София.

До нови срещи с Джон Сноу на екрана и топло мляко с какао в ръка!