Последователите на древното китайско учение твърдят, че кухнята е олицетворение на благополучието във вашия дом. Колкото е по-уютна и топла тя, толкова по-богато (както финансово, така и морално) ще е вашето семейство.

Какви неща са табу в кухнята по фън-шуй?

Ярки оттенъци и наситени цветове

Отбягвайте ярките и наситени цветове още при планирането на интериора на кухнята. Особено нежелателни са червеното, синьото, виолетовото и тъмно-сивото. Всичките тези цветове се смятат за мрачни и тревожни, те няма да донесат хармония и разбирателство в дома ви. Вместо това обърнете внимание на светлите пастелни оттенъци на зеленото, жълтото, кафявото и оранжевото, може да подходите и съвсем семпло в бяло и бежово. Ако все пак не можете да живеете без наситени цветове, включете ги в интериора само като акценти.



Огледални повърхности


По правилата на фън-шуй в интериора на кухнята не трябва да има огледални плочки или декоративни елементи с отразяващи повърхности. Те могат да случайно да отразят, изопачат и счупят на парчета живота ви.

Остри ъгли и открити рафтове

Острите ъгли и предмети, както и откритите рафтове привличат негативната енергия – която няма да ви донесе нищо добро. Затова се постарайте да отбягвате „ръбатите“ конструкции в интериора на кухнята, а ако сте планирали да сложите 1-2 открити рафта, подредете на тях кръгли съдове (така ще неутрализирате максимално негативната енергия).

Масивни предмети

Големите предмети, разположени някъде на нивото на главата, също са нежелателни в кухнята. Те могат да предизвикат чувство за дискомфорт, стрес и негативни мисли. Така че ако сте свикнали да окачвате големите тенджери и тигани по стените, по-добре преразгледайте навиците си и намерете по-подходящо място за тези съдове (например шкаф).


Разлика в нивото на пода

Специалистите твърдят, че обособяването на различните зони на кухнята с помощта на разлика в нивото на пода (подиум, стъпала, издадени части) не е добра идея. Кухнята трябва да е на едно ниво (също така и с останалите стаи в жилището). Иначе интериорът ще привлече нещастие в дома ви.

Вход към кухнята

Според фън-шуй вратата към кухнята не трябва да се намира точно срещу входната врата на къщата, иначе ще привлечете негативна енергия, която ще разруши хармонията и ще ви донесе нещастие. Благополучието ще изтича от дома ви като пясък през пръсти. Ако по случайност вратата на кухнята ви се намира срещу входната врата, окачете над входа на кухнята нещо ярко, което да отвлича вниманието – примерно вятърен звънец или кристал.


Печка и хладилник или мивка едно до друго

Според експертите това е основното табу, което в никакъв случа йне бива да нарушавате. В противен случай ще предизвикате конфликт между огъня (печката) и водата (хладилника или мивката). Затова печката не бива да е сложена до хладилника или до мивката. Разделете ги поне с тесен шкаф.