Обикновеният оцет, който може да се купи във всеки един магазин, е наистина уникално средство! С негова помощ можете лесно да премахнете петна от дрехи, да почистите и дезинфекцирате повърхности, да отстраните нежелани миризми. Оцетът сякаш има милиони приложения, но в тази статия ще ви разкажем само за 22 от тях.

1. Драсканиците с химикалка, оставени по мебелите от някой малък художник, могат да се изчистят с гъба, напоена с оцет. Търкайте, докато не отстраните “шедьоврите”.

2. За да изчистите добре щорите, сложете на ръката си бяла памучна ръкавица и намокрете пръстите си със смес от гореща вода и оцет (1:1). Стиснете всяка лайсна на щората между пръстите си и я забършете няколко пъти.

3. Можете да премахнете следи от чаши по дървените повърхности със смес от оцет и зехтин (1:1). Нанесете разтвора на повърхността с мек парцал, а после забършете отгоре с чиста суха салфетка.

4. Можете да възстановите захабените килими с воден разтвор на оцет (1 чаша оцет на 4 л. вода). С помощта на четка втрийте течността във влакната.

5. За петно на килима ще ви помогнат следните рецепти:

- леки замърсявания можете да изтъркате със смес от 2 супени лъжици сол и половин чаша оцет. Нанесете сместа на килима и я оставете да изсъхне.
- за големи и тъмни петна ви препоръчваме да си направите паста от 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица царевично нишесте, втрийте сместа в килима със сух плат и я оставете за няколко дни.

6. Можете да скриете драскотините по дървените мебели с дестилиран оцет. Смесете го с малко количество йод в малък буркан. Съотношението между оцета и йода зависи от цвета на дървото, който искате да постигнете.

7. За да неутрализирате миризмата на дим в стаята, сложете някъде незахлупена купа с оцет. Неприятният мирис трябва да изчезне за около ден.

8. Ако пластмасова кутия за храна е попила миризмата на някой продукт, просто накиснете в нея парче бял хляб в оцет и го оставете за през нощта.

9. Почистването на хладилника става най-лесно с оцетен разтвор. Оцетът е безопасно и ефективно почистващо средство, а силният оцет ще ви отърве от мухъла по стените и рафтовете в хладилника.

10. Ако искате да децинфекцирате дъска за рязане или дървен плот, нанесете на повърхността малко сода, а после напръскайте с неразреден оцет. Получената смес ще се пени 5-10 минути, след което можете да измиете плоскостта с мокра гъба.

11. Можете лесно да върнете блясъка на сребърните прибори, ако ги накиснете за 2-3 часа в чаша със 100 мл. оцет и 2 супени лъжици сода.

12. За да сияят кристалните ви чаши след миене, изплакнете ги с разтвор от топла вода и оцет (съотношение 3:1).

13. Можете да премахнете накипите от тенджерите и чайниците си с помощта на три чаши оцет - просто го кипнете в съда и го оставете за през нощта. На следващия ден измийте с топла вода.

14. Оцетът може да дезодорира кухнята ви и да премахне неприятните миризми. Просто смесете половин чаша оцет с една чаша вода и оставете течността да ври до пълно изпаряване. Ето, вече дишате по-леко!

15. “Скраб” за метални тенджери и тигани можете да си направите от брашно, сол и оцет. Смесете ги в равни части до получаването на паста. С нейна помощ ще почистите от съдовете дори и най-упоритите замърсявания.

16. Ако домашният ви любимец има навика да ходи по нужда на неподходящи места, ще го отучите, като измиете пода с вода, в която сте добавили оцет. Четириногите ни приятели мразят тази миризма!

17. За да отстраните ръжда от инструментите си, трябва да ги накиснете за няколко дни в силен оцет.

18. За да останат букетите ви живи по-дълго, добавете във водата 2 супени лъжици захар и 2 супени лъжици оцет. Сменяйте водата през няколко дни.

19. Можете да отстраните залепнала за дрехата ви дъвка с помощта на парцалче, напоено с топъл оцет.

20. Ако тръбите на мивката са се запушили, пробвайте следното - изсипете в сифона чаша сода, залейте отгоре със същото количество оцет, а след няколко минути промийте с няколко литра вряла вода.

21. За да убиете бактериите по плодовете и зеленчуците, можете да ги измиете в слаб оцетен разтвор, а после да ги изплакнете с течаща вода.

22. Белите чорапи ще станат наистина бели, ако за една нощ ги накиснете в разтвор от 1.5 л.вода и 1 чаша оцет. Сместа трябва да се кипне. Оставете чорапите в течността за 6-8 часа, а после ги изперете по нормалния начин.

И това не е всичко, което оцетът може да направи! Разкажете ни в коментарите как използвате оцет в домакинството и не забравяйте да споделите тази статия с приятели - тези хитрини могат да бъдат полезни на всеки!