Автор
Антония Михайлова

10 забавни съвета за бягство от жегата без климатик

Да започнем хронологично. От древността до наши дни (като изключим климатика) методите за бягство от жегата са си все същите – вода и вятър. Ако ни мързи или нямаме възможност да се изкачим по-нависоко - сред снеговете на Килиманджаро или ледените полета на Антарктика, у дома средствата се броят на пръсти. Важното обаче е, че ги има:

1. Добра идея например е изстуденото шампанско. Но напоследък цената на черният хайвер доста скочи. Така че този метод за прогонване на жегата е икономически неизгоден. Същата пречка (от финансов характер) вероятно ще ви възпре да го използвате и за къпане. Но шегата настрана...

2. Един от най-древните и ефикасни методи от древността си остава хладката, с аромат на мента, вана. Макар че не е с магарешко мляко (по примeра на Клеопатра), тя не само ще ви охлади и ободри, но и ще ви подмлади.

3. Обуването на мокри чорапи е по-печелившият вариант за охлаждане пред топването на краката в леген със студена вода. Преимуществото на този избор е, че с мокрите чорапи може и да си полегнете, даже и да си облегнете краката на стената.

4. Ефектът от горния вариант ще се подсили още повече, като предизвикате въздушно течение. Начините са елементарни. Отваряте широко външната врата и тази към балкона. Или... зейвате прозореца и в другия край на помещението, пускате абсорбатора на пълна мощност.

5. Друг начин е да обещаете на малчугана, на когото и без това не му се спи и се чуди какво да прави в следобедната жега, сладолед или кино, като го накарате да отваря и затваря вратата на стаята, в която сте се окопали.

6. Приспособете си пулверизатори от изпразнени вече шишета от препарат за миене на прозорци. Въоръжете с тях себе си и малолетната част от семейното войнство и организирайте повсеместна битка в стил: „превърни противника в мокра кокошка”.

7. Ако разполагате с двор, няма да сбъркате, ако си сътворите малка дъждовна буря с помощта на градинския маркуч. Само внимавайте да не попадне в ръцете на играещия наблизо малчуган. Тогава вече може да настъпи истинско стихийно бедствие.

8. Поканете утринната прохлада в дома си, като сутрин рано отворите всички възможни прозорци и врати. След това затворете плътно и спуснете щорите. Едва в късните часове на деня отново приветствайте живителния полъх на лятната вечер. Разпилейте косите си под порива на вятъра и призовете любимия.

9. В широк плитък съд сложете кубчета лед от фризера. Най-бърз ефект ще постигнете, ако от едната страна на съда поставите вентилатора. Част от леда може да увиете в пешкир и да го сложите върху челото си – най-горещата част от тялото. Запазете едно кубче лед и за деколтето – в случай че тръгнете да съблазнявате с него разгорещения си партньор.

10. Освежете и овлажнете въздуха в задушните стаи на дома си, като намокрите нагорещените завеси. И ако жегата продължава да е нетърпима, какво още се чудите. Кофа студена вода ще ви свърши чудесна работа. Още по-добре, ако са две – едната изливате бавно върху главата си, а другата лисвате с широк замах върху пердетата. Така де, шегуваме се...

И на финал, ако досега още не сте го направили, грабвайте куфара и към морето. Фунийка сладолед и морските вълни насреща е най-добрата рецепта!