Автор
Woman.bg

Урок по дегустация за начинаещи – Цветът на виното

Здравейте, момичета! Днес специално ще поздравим всички, които носят името Ивана,Йоана, Ваня,Ивелина, Ива, Ивета! Целият екип им желае здраве и много поводи за наздравици!

И тъй като поводи през все празничните дни са много, днес решихме да споделим с вас как точно се дегустира божествената бакхусова напитка.

И така, скъпи дами – има няколко основни неща, които трябва да запомним, за да можем да се похвалим, че сме усвоили основите на дегустаторското изкуство.Някои могат да кажат, а защо ни е нужно това? Защото по този начин ще изпитваме много по-голямо удоволствие, когато отпиваме бяло, червено, розе или десертни и шампанизирани вина, ще разберем много за самото вино, само като погледнем цвета му, вдъхнем ароматите му и отпием дори само една глътка! И това, от което трябва да се ръководим е виното да харесва на самите нас. Трябва да повярваме на сетивата си и да се впуснем в тази прекрасна игра, наречена „винена дегустация”!

Затова нека поставим основата още днес, на Ивановден!

Три са важните неща, с които оценяваме едно вино: цвят, аромат и вкус.

Първото нещо,което трябва да оценим в едно вино е цветът. Както ще се убедите по-нататък, мили дами, от цветът можем да съдим впоследствие и за вкусът на виното. В зависимост от това дали ще дегустираме бяло, розе или червено вино , използваме различни термини и думи, за да го опишем.

Цветът на белите вина например може да определим като бледожълт, интензивно жълт със златисти отенъци, и много други, разбира се, но най-важното нещо е виното да е искрящо и бистро, това говори за добре свършена работа на технолозите на дадената винарска изба.

Всеки сорт е с характерен цвят и това може да ни помогне дори да познаем дадено вино, без да гледаме етикета му. Совиньон бланът е с бледожълт цвят със зеленикави отенъци, по наситените са предимно Новозеландските совиньони. Българските са с по-нежни цветове.

Шардонетата, в зависимост от това дали са отлежали в дъбови бъчви или не, могат да варират от златисто жълти и наситени до по-бледи, сламеножълти. Нека пак да ви напомня, скъпи дами, че в едно отлежало шардоне с по-наситен цвят ще намерим много по интензивни вкусови аромати, за които ще говорим в следващия ни дегустационен урок.

Розетата също трябва да бъдат изкрящи, като тук вариантите са два, розета с лучен цвят или цвят на сьомга, както също се нарича или по-наситени розови вина, с бомбонен цвят. Виждайки цветът на виното можем да съдим дали то ще е с по-интензивни аромати, богато, многопластово или ще е по-нежно и деликатно. Така може ии да изберем розето, което предпочитаме или, което ще е по-подходящо за избраната от нас храна.

Още в първата ни рубрика, ви подсказахме да направите ваш собствен дегустационен дневник, в който да си отбелязвяте кои вина са ви харесали. Защото само вашият вкус, скъпи дами, е от значение. Той най-вярно ще ви води в интересния път на винената наслада.

Още веднъж, наздраве на всички именички!