Автор
Ива Петрова

Защо късните бракове са по-щастливи от ранните

Всеки човек по един или друг начин търси своята любов. За жалост обаче много връзки приключват с раздяла. Причина за това е натискът на социалните стереотипи, който понякога става по-силен от истинските желания. Хората бързат да създадат семейство не заради самото семейство, а заради мимолетните си емоции и страха от самотата.

Предлагаме ви да оцените обективно своята готовност за изграждане на здрав брак с помощта на тези 7 фактора, посочени от психолозите:

1. Любовта ни помага да израстваме

Зрелият човек никога не спира да работи над себе си, а любовта само му дава сили за това. Той не се страхува да променя възгледите си и да признава недостатъците си, умее да бъде гъвкав и да разбира партньора си. Двама души, които се обичат, ще се стараят да станат по-добри не само за себе си, но преди всичко един за друг.

Ако партньорът изисква да го приемате такъв, какъвто е и да се съобразявате с навиците му, вашата връзка ще спре да се развива и рано или късно ще си станете чужди един на друг.

2. Да обичаш означава преди всичко да даваш

Един самодостатъчен човек не търси в партньора източник на вдъхновение, не се опитва да запълни с него празнината в душата си, а напротив – стреми се да сподели с половинката това, което има. Инфантилните хора толкова усилено се стараят да бъдат обичани, че не им остават сили самите те да обичат. В книгата си „Неутъпкана пътека“ психологът Морган Пек нарича подобна патологична зависимост от партньора „форма на антилюбов“.

Не се изненадвайте, ако партньорът, който е свикнал само да получава, ви остави сами в труден момент.

3. Любовта се базира на волята, а не на чувствата

Да бъдете заедно в добро и в зло – тези думи от брачната клетва всички ги знаем. Те предполагат, че хората, които желаят да създадат семейство, възприемат любовта не просто като чувство, което ги изпълва, а като обвързващо и обмислено решение. Зрялата връзка се гради на съвместните цели и на искреното желание да бъдете заедно, да съсредоточавате вниманието и енергията си върху един човек, дори когато срещате изкушения и съмнения.

Ако при най-малкия конфликт вие си стягате багажа и си спомняте за бившите си, замислете се – подобна връзка може ли да съществува дълго?

4. Любовта е труд

Да проявяваш търпение към недостатъците и особеностите на партньора, да бъдеш максимално внимателен – това често ни се струва скучно, неудобно и уморително, изчерпва силите ни. Но именно то е основата на хармоничната връзка. За да „отгледате“ своята любов, трябва старателно да се трудите.

Ако премълчавате и отлагате обидите и неизказаните неща, с времето ще натрупате твърде много негатив, няма да можете да го понесете и връзката ви ще се разпадне.



5. Любовта е отговорност

Отговорността е това, което отличава възрастния човек от детето. По този показател може да се съди и за зрелостта на дадена връзка. Прекрасно е да имате до себе си здраво рамо, на което да се опрете, нали? А вие самите можете ли да бъдете опора на партньора? Да, подобна връзка е свързана със задължения и отговорност, но укрепва брака и го прави истински.

Затова ако вашият партньор омаловажава брака и казва, че „един печат нищо не променя“, това може да показва, че той не е готов да подходи отговорно към вашата връзка.

6. Да обичаш означава да уважаваш индивидуалността на партньора

Един зрял човек е успял да намери себе си и да определи своите цели в живота, затова той е способен да уважава личните граници на партньора и да се съобразява с интересите му. В подобна връзка няма натиск, партньорите си дават свобода един на друг и се стараят винаги да намират компромис.

Хората, които са фокусирани само върху общите интереси, върху идеята за „сродна душа“ и разбирането без думи, са обречени на разочарование.

7. Любовта няма да ви опази от страдания

Обидите, разочарованията и болката са нещо нормално и дори любимият ви човек няма да ви опази от всичко това. Трябва да имате смелостта да приемате трудностите, да не обвинявате партньора и да не се оплаквате. Тогава преодоляването на препятствията ще направи връзката ви наистина здрава и искрена.

Психолозите са сигурни, че осъзнаването на тези 7 фактора ще ви помогне да създадете наистина здраво семейство и ви съветват да не бързате да сключвате брак, ако не усещате нужната готовност у себе си или у партньора. По-добре посветете безценното си време на интересите си, мечтите си и личното си развитие, вместо да си ближете раните от болезнената раздяла по-късно.

А вие съгласни ли сте с психолозите?