Дали жената "поглежда в чуждата паничка" поради чист сексуален нагон, по физиологични причини или просто защото днес има много по-голяма свобода да го прави, отколкото преди десетина години?

Дълго време се смяташе, че на мъжете им е простено да си позволяват сексуални афери колкото и когато си поискат, докато за жените това се считаше за тема табу. Времената обаче се менят и между двата пола настана равноправие и в това отношение. Доказателството е проучване сред голяма част от читателките на женско списание, които запитани дали са си позволявали да кръшкат, признават малките си забежки и нещо повече - заявяват, че не биха чакали дълго, ако им се отдаде следваща възможност. Въпросът не е в това дали нежните създания са изневерявали на сериозните си половинки от време на време под една или друга форма. Положителният отговор е ясен от само себе си. По-интересното в случая е защо го правят.

Масово е разпространено схващането, че по принцип жените правят секс, за да засилят или просто да създадат с някого емоционалната обвързаност, от която така силно имат нужда, а им липсва. И наистина повечето от дамите се впускат в сексуални авантюри, за да постигнат точно това (ако приемем, че именно емоционалният момент липсва в постоянната им връзка). Според някои сексолози обаче причината да поглеждаш в двора на съседа не е толкова емоционална, колкото чисто сексуална на принципа "не получавам онова, което искам у дома, затова го търся и си го набавям навън".

Жена в такова положение може да продължи подобни отношения с месеци и дори с години, без никой изобщо да заподозре за тяхното съществуване. И още - това странично занимание да се окаже без каквото и да било отражение върху основната й връзка. Жените са достатъчно практични и ако удоволетворителната сексуална връзка извън брака може да протича паралелно с тази в него и осигурява някакво спокойствие за постоянния партньор, то тогава значи можем да се примирим с нея.

Виновна е биологията. Съществува друга теория, според която жената има нужда от един определен вид нарушаване на правилата, а именно - връзките за една нощ. И ако се чудиш на кого и на какво да прехвърлиш вината, ето го главния виновник - биологичното развитие. Според учените, изследващи еволюцията от психологическа гледна точка, понякога нуждата на жената от еднодневни връзки са обусловени от биологичната потребност за размножаване.

Някои проучвания показват, че обикновено жените са по-склонни да се впуснат в секс за една нощ, когато са в овулация, несъзнателно следвайки своите инстинкти.

Според теориите за размножаването на видовете женският организъм подбира на някакво първично ниво най-здравия и приспособен индивид от мъжки пол, който да стане баща на също толкова здрави и издържливи деца. Другата страна на монетата е, че донорът на качествени сперматозоиди невинаги е най-добрият и грижовен баща. Оттук идва и нуждата на жената от сигурен мъж вкъщи, на когото да разчита за отглеждането и възпитанието на тези деца. И ето го порочния кръг... всъщност триъгълник.

Четете още: Качете се на секс шейната на дядо Коледа!