Автор
Кристина Кирова

Влюбването влияе на мозъка ни като кокаина

Какво всъщност е любовта? Постоянно четем за нея, кой ли не се опитва да я обяснява и въпреки това тя остава мистерия. Все пак най-често хората я определят така - химичен процес, който може да протече само за няколко секунди, а според скорошни проучвания и за по-малко.

Това е магичното чувство на притеснение и едновременно щастие, което изпитваме, когато видим човека, от когото сме дълбоко заинтригувани. Противно на много твърдения, които гласят, че влюбването е дълъг процес, повлиян от отношението на обекта на желанията ни, резултатите от последните проучвания доказват, че всъщност то се случва за една пета от секундата. Причината за това е, че влюбването е команда, която мозъкът подава на останалата част от тялото ни и съответно на чувствата ни за отрицателно време. Друг интересен факт е, че влюбването има същия ефект върху ума ни, какъвто оказва и кокаинът. Следователно поведението ни, когато човекът, в когото сме влюбени е наоколо, би било същото, както ако сме под влиянието на този наркотик. Доказано е, че процесът на влюбване е обвързан с 12 различни области от мозъка, които когато осъществим контакт с този, в когото сме влюбени, отделят адреналин и допамин.



Затова и понякога изпитваме затруднение, когато се стремим да контролираме или да прикрием емоциите си и често извършваме нелогични действия, за които дори не се замисляме. Влюбването е химичен процес, който не бихме могли да възпрем и всъщност няма нищо общо нито с възрастта, нито с опита ни. По повод проучването на провеждащите го лекари бе зададен и въпросът: "С коя част от тялото си се влюбваме и обичаме - сърцето или мозъка?". Учените за съжаление все още не са намерили отговор на този въпрос.

Така че търсенето продължава.