Любопитно проучване постави под въпрос личните убеждения на всеки един от нас относно сексуалната му ориентация. Резултатите от него сочат, че напълно хетеросексуални хора не съществуват.

Експериментът е проведен под ръководството на д-р Рич Уилямс от университета "Корнел" в щата Ню Йорк, а изводите от него са категорични – повечето от нас се възбуждат и от двата пола.

В изследването участвали група жени, на които били пуснати два вида порно филми - с хетеро- и с хомосексуална тематика.


Докато дамите се наслаждавали на сцените и от двата филма, учените следели реакциите на телата им и частите на мозъка, отговарящи за удоволствието. Оказало се, че центровете на удоволствието при дамите реагирали по един и същи начин, независимо от сексуалната ориентация и убеждения на участничките.

Целта на проучването е да докаже, че човешката сексуалност е много по-сложна, отколкото предполагаме, а също и че значима роля за формирането на сексуалните ни представи играят наложените отвън социални норми.


Според д-р Уилямс обаче не жените, а мъжете са тези, които са много по-натоварени със стереотипи и погрешни схващания за своята сексуална ориентация. По думите му голяма част от представителите на силния пол всъщност са бисексуални, без да го осъзнават. Той добавя още, че обществото е в пъти по-склонно да приеме бисексуалността при дамите, но не и при мъжете.

Твърдението си той защитава с факти, отнасящи се до по-младите поколения мъже, които в сравнение с предходните такива, са по-отворени към свободата в сексуалното поведение.

Психологът се основава и на свое проучване, публикувано в сп. "Личност и социална психология" преди пет години, според което наблюдението на еротични изображения и чувството на възбуда предизвикват несъзнателно разширяване на зениците. По този начин сексуалната ориентация може да бъде лесно идентифицирана. Ако мъжът е хетеросексуален, очите му се разширяват, когато наблюдава жена. И обратното, при хомосексуалиста това се случва при гледката на мъж, пояснява ученият.

Според резултатите от същото това изследване зениците на жените, независимо от сексуалните им предпочитания, се разширявали еднакво при вида на изображения и на двата пола. Докато повечето мъже се възбуждали преди всичко от противоположния пол.

„До този момент бяхме почти убедени, че бисексуалността е само женско явление, но след последния ни експеримент вече сме сигурни, че това не е така“, заключава ученият.

Четете още: Истинска история: Как разбрах, че съм асексуална