Автор
Ива Петрова

Тест: Как да запазите любовта си завинаги

Казват, че рутината е пагубна за връзката и че любовта като цяло „трае до 3 години“, затова психолозите предлагат куп съвети за удължаването на това прекрасно чувство. Психологът Артър Арън (Arthur Aron) е направил проучване, чийто резултати от една страна са очевидни, а от друга изглеждат много по-правдиви от хиляди други.

Експериментите на психолога се базират на всеизвестната формула да прекарвате повече време заедно с любимия. Въпросът обаче е как точно да прекарвате това време.

Съставихме за вас малък тест и ви предлагаме да познаете кой от вариантите е по-вероятно да укрепи привързаността и любовта в двойката.

Да седите и всеки да си гледа своя смартфон или да се разхождате заедно?



Да се разхождате, хванати за ръка или да се замеряте със снежни топки?



Да гледате забавен сериал или да се гоните с колички из супермаркета?



Според проучването на Арън колкото по-активно и нестандартно прекарвате времето си заедно, толкова по-удовлетворени ще са и двамата партньори от връзката си. Най-ниски резултати в рамките на експеримента са отчетени при двойките, в които партньорите са се занимавали заедно с ежедневни въпроси, но при това почти не са общували.

Избрахме и по-сложни ситуации – кой от вариантите ще е по-ефективен според вас?

Да ходите редовно заедно на фитнес/тренировки или да ходите заедно на езда?

Да си направите романтична вечеря в любимия ресторант или да експериментирате с нови места и ястия?

Да играете хазартни игри или заедно да се занимавате с домакински задачи?

Всъщност резултатите от теста са относителни. Ако за вас конната езда или скалното катерене са обичайно занимание, то обратното – плетене заедно на чорапи или бродиране – може да ви подари куп нови емоции.



Според проучването на Арън основната тайна се крие в постоянната потребност на човека да разширява личността си – да получава нови знания, впечатления и усещания. Затова в самото начало на връзката няма никакво значение какво правите – всичко ви се струва ново и интересно, а чувствата ви един към друг се засилват с всеки изминал ден. За дългогодишни двойки обаче съветът „прекарвайте повече време заедно“ е практически безполезен, ако през това време си гладите ризите или разхождате кучето.

Методът на Арън е адски прост – правете по-често заедно нещо, което не сте пробвали досега. Така взаимният интерес към партньора няма да угасне никога.

Забелязвали ли сте, че по време на бурни събития или след неочаквани екстремни ситуации се чувствате най-близки с любимия човек?