Екип от университета „Хамилтън“ в щата Ню Йорк разкри как се влюбваме.

Разковничето се крие в честотата и постоянството, или с други думи казано – чарът на обекта на нашия интерес нараства с всяка следваща среща с него. Това откритие идва като контрапункт на теорията за любовта от пръв поглед.

Така американските учени стигнали до заключението, че силата на любовта нараства с всеки следващ контакт с партньора, а с това и неговото магнетизиращо въздействие върху нас става още по-голямо.

За да разбере как и колко време му е необходимо на едни човек да загуби ума си по някого, екипът показал на доброволци колекция от портрети. Те трябвало да ги класират по степен на привлекателност по деветобална скала.

Оказало се, че едни и същи лица, които били поднесени втори или трети път пред очите на всеки от участниците, си спечелили по-голяма симпатия от тяхна страна в сравнение с първия път.
Дори лицата, които получили висока оценка още при първото им показване, при следващите, които били в разбъркан вид, рейтингът им се повишил още повече.

Според учените това откритие било достатъчно, за да стигнат до извода, че вероятността да се влюбим в някого на втора, трета или четвърта среща е много по-голяма отколкото на първа.

В този контекст на мисли интересно е и твърдението на по-голямата част от психолозите. Базирайки мнението си на дългогодишния си опит и наблюдения, те твърдят, че започваме да чувстваме привличане към определен човек, след като вече сме общували с него известно време.

След като направил любопитното откритие, ръководителят на екипа, психологът д-р Рави Тирушелвам, се пошегувал, че стрелите на Амур напомняли бомба с часовников механизъм.