Жените са склонни да променят сексуалната си ориентация след като навлязат в 30-те си години.

Според учените две трети от жените, които изпитват влечение към нежния пол, след време може да променят сексуалната си ориентация напълно.

Изследването влиза в конфликт със съществуващия до момента консенсус в научните среди, че сексуалността на човека се определя повече от гените, отколкото от средата.

Изследователката от Държавния университет в Южен Кънектикът, САЩ, Кристън Морън смята, че много жени, които на по-късен етап от живота си изпитват влечение към същия пол, отказват да се разкрият поради страх от реакцията на обществото.

Дамите с дългогодишни хетеросексуални връзки, особено тези с деца, трябва да се справят с още по-сериозни проблеми, свързани с приемането на новата им идентичност, допълва Морън.

Въз основа на интервюта с повече от 200 женени лесбийки Морън стигнала до извода, че има "голям потенциал хетеросексуалните жени да изпитат за първи път влечение към нежния пол в зряла възраст".

Още доказателства, че сексуалната ориентация на жените е не така ясно определена като при мъжете дава професорката по психология и изследвания на пола от университета в Юта Лиза Даймънд.

Тя изследвала близо 100 жени, които изпитвали известна степен на привличане към същия пол.

Повечето се определяли като лесбийки или бисексуални, а други отказали да се определят.

За десет години две трети от тях променили сексуалната си ориентация, като някои бисексуални решили да се определят като лесбийки, а жени, които преди това се определяли като лесбийки, станали хетеросексуални.