Автор
Woman.bg

Колко време след секцио можем да правим секс

Дори и да не сте родили по естествен път и да не сте добре зашити там долу, със сигурност едно от последните неща, за които си мислите след раждането, е сексът. Вече сте в плен на бебето си, повечето нощи са безсънни, а времето ви е изцяло контролирано от малкото човече.

През първите няколко седмици цялото ви внимание е съсредоточено върху бебето, което може да намали желанието ви за секс. Не го правите съзнателно, хормоните ви диктуват желанията. Не след дълго обаче това се променя и на вас отново ви се приисква да бъдете интимни с половинката си. Но все пак не трябва да пренебрегвате факта, че наскоро сте били оперирани, затова е добре да се поинтересувате дали сексът вече е безопасен за вас.

Добре е да изчакате между 6 и 8 седмици, преди отново да се отдадете на страсти с партньора.
Трябва раната от операцията ви да заздравее добре, защото шевовете, които са ви направени, пресичат всички слоеве на корема. Също така сексът натоварва сърцето и затова трябва да бъдете внимателни.

Ако мислите, че сте изчакали достатъчно време, забележете как се чувствате по време на акта. В случай, че усещате дискомфорт, спрете. Сексът трябва да бъде удоволствие, а не задължение. Партньорът ви ще прояви разбиране и ще бъде търпелив, ако му споделите, че не се чувствате добре. Пробвайте отново след седмица, освен това оралният секс винаги е опция.

Най-добрата поза за вас след цезарово сечение е на лъжичка. Причината за това е, че не сте подложени на натиска на партньора, какъвто би имало при мисионерската поза. Ето и един любопитен факт: много е възможно да забременеете веднага, щом се върнете към половия си живот, ако не се пазите. Хубаво е, когато сте решили да правите секс отново, да се посъветвате с гинеколога си за контрацепция.

Четете още: 7 неща, които мъж би направил само от любов