Каква е тайната на хармоничния сексуален живот? Изненадващо, но тя се крие не в различните техники, пози и в съвместимостта между партньорите, а в самите нас. Тази статия ще ви помогне да разберете какво ви липсва в интимния ви живот.

Въпреки обширната достъпна информация за секса, не всички могат да се похвалят с щастлив сексуален живот. Веднага щом премине първоначалната страст разбираме, че човекът до нас не е онзи, когото търсим. После се надяваме новият ни партньор да е по-подходящ любовник, но всичко се повтаря отново. И в търсенето си на идеалния партньор изобщо не се замисляме, че тайната на пълноценния сексуален живот се крие най-вече в нас самите.

Как сексът влияе на живота ни

След като разберем как е формиран сексуалния ни опит, можем да разберем и какви са причините за недоволството ни от секса.

Основите на сексуалния ни стил се полагат още в ранна детска възраст. Точно тогава получаваме първите си и затова най-важни уроци по любов, отношения с околните, доверие и страх.

Доказано е, че децата, които не са получавали достатъчно нежност и ласки като малки, често имат сериозни психични отклонения, а понякога и проблеми със здравето.

Сексът е начинът възрастният човек да получи достъп до допира и докосванията. Правейки любов сякаш се връщаме в детските си години и пресъздаваме условията от онова време – тъмнината, топлината, докосванията, беззащитността, голотата, общуването без думи.

Ставаме беззащитни и се доверяваме напълно на другия. Ако партньорът игнорира желанията ни, си правим извода, че никой на този свят не може да ни задоволи и разбере.

Сексуалният опит утвърждава позитивното или негативното отношение на човека към околните.

Сексуалните роли

Трупайки опит в секса, се научаваме да се държим по определен начин и често за да скрием уязвимостта си играем различни сексуални роли.

Повечето хора си избират едновременно няколко роли и ги сменят в зависимост от ситуацията. Ако не сте доволни от сексуалния си живот, най-вероятно робувате на някаква точно определена роля, която ограничава възможностите ви да живеете щастливия и пълноценен живот, който заслужавате.

Ако разпознаете себе си в някой персонаж, не се опитвайте да се промените, а използвайте тази информация за по-нататъшно диагностициране на сексуалния ви живот. Няма правилни и неправилни стилове в секса и любовта.

Сексуалната ни роля и стилът ни на поведение са добри, ако ни осигуряват позитивен опит и ни задоволяват, ако ни помагат да се чувстваме добре, полезни са за любовния ни живот и ни правят щастливи.

Стилът ни на поведение трябва да се промени, ако сексът не ни задоволява, ако задълбочава негативното ни отношение към себе си и към партньора, ако ни натъжава и депресира.

Очаквайте продължение