Автор
Ива Петрова

Изневерява ли ти? Виж как да разбереш

Изневярата е много деликатна тема, но мнозина смятат, че в една продължителна връзка мъжките забежки са неизбежни. Решихме да се консултираме с експерт и да разберем дали наистина е така.

Юлия Ланске е сертифициран матчмейкър, love-коуч и експерт-новатор в изграждането на връзки с преуспели мъже. Тя ни цитира една история, която може да се случи на всяка една жена.

„Веднъж татко си събра багажа и се изнесе при друга жена. Помня, че докато си стягаше куфарите, мама седеше мълчаливо в кухнята. А когато той си отиде завинаги, тя плака на прозореца цяла нощ. Онзи кошмарен ден заложи у мен програмата, наречена „Мъжете изневеряват“. Аз пораснах, намерих си гадже. Всеки ден го поглеждах с края на окото, сякаш чаках момента, когато той ще се загледа по друга. Трябва ли да уточнявам, че точно така и стана след половин година връзка? Казват, че гръм не удря на едно място два пъти. Жалко, но това не важи за изневерите. Аз успях да пропъдя мислите, че мъжката изневяра е природен закон и изградих нова връзка. А когато няколко мои приятели ми казаха, че Димо – а с него живеехме заедно вече от 4 години – вози из града с колата някаква блондинка, не исках да го повярвам. Струваше ми се, че той ме обича до полуда, той угаждаше на всичките ми капризи – дори никога не се карахме! Но помня нощта, когато той се прибра доста подпийнал и се трупяса на леглото да спи. Телефонът му изпадна от джоба на панталона му и като от среднощен изстрел тишината и хармонията в отношенията ни беше разкъсана от едно съобщение – какъв гигант е бил той днес и колко се радва тя, че са заедно. Тогава аз до четири сутринта, също като мама навремето, седях мълчаливо в кухнята и осъзнавах, че това е краят. Вече не вярвам на никого и се страхувам да започвам нова връзка. Моят обет за безбрачие прилича на трънлив и отровен венец на предателството.“

Признайте си, и вие ли вярвате, че всички мъже изневеряват? Откъде идва това убеждение? Нали няма дим без огън, а и Стийв Харди казва: „Не познавам нито един влиятелен мъж, който да не е изневерявал. Може и да има такива, но не съм ги срещал“.

Какво трябва да очакваме ние, жените? Наистина ли онзи, който сме приели (или ще приемем) в сърцето си непременно ще ни подведе? Наистина ли това е просто въпрос на време? Бързам да ви успокоя – мъжката изневяра е разпространено явление, но това изобщо не означава, че всички мъже задължително са предатели и кръшкачи.

Откъде идва липсата на увереност във верността на любимия

Родителският сценарий

Авторката на разказа е описала много точно нещата – в нея е била заложена програма. Това зрънце тотално недоверие към мъжете е покълнало още в детството. И да го изтръгнеш от корен понякога е почти невъзможно.

Минал негативен опит в любовните връзки

Това е като херпеса – ако един път го хванеш, цял живот ще дреме в тялото ти, чакайки момента да съсипе всичко пак. Трябва обаче да отбележим, че изневярата може и да не е била доказана – партньорката може да си измисли всичко и да послуша предположенията на приятелите си, а женското въображение е страшна работа, биещо по сила водородната бомба.

Опит на приятелки

Когато твоя приятелка рони сълзи на рамото ти за изневерилия й мъж, ти неволно усещаш студа от тази влага и се поставяш на нейно място. И също започваш да вярваш, че дори и от умна и красива жена със страхотна кариера мъжете могат да кривнат към тихи учителки и касиерки със средно образование.

Неправилна представа за верността

Когато самата жена не умее да изгражда личните си граници във връзката, както и да признава личните граници на мъжа.

Основни фактори за мъжката изневяра

Нека не забравяме, че убежденията са си просто убеждения. Хората близо два века (!) са вярвали, че Земята е плоска. Чак после им било съобщено, че планетата е кръгла. Но вие виждали ли сте Земята от Космоса? Или просто вярвате на това, което са ви казали? Верността на вашия партньор не зависи по никакъв начин от убежденията, наложени отвън. Всичко зависи от три основни фактора:

Какъв мъж сте си избрали

Има жени, които постоянно попадат на един и същ тип мъже. Влюбвайки се в различни индивиди, те след време си казват „Този ми напомня на някого!“. И приликите не са само външни, но и поведенчески.

Ниво на полигамност на партньора

Сред мъжете има строго полигамни индивиди, които си избират партньорката веднъж и завинаги. Той може да поглежда други жени – което е абсолютно нормално, няма да си плакне окото с мъже, я! И обратното – ако мъжът по душа е закоренял любовчия, ще си остане такъв до гроб.

Вие самите

Външен вид, вътрешен свят, темперамент, житейски опит и отношение към мъжете – това са само част от нещата, които влияят на любовния живот на една жена. Държанието на жената с мъжа, начина, по който тя представя себе си и по който позволява партньорът да се държи с нея, се отразява пряко на верността на любимия й.

Как да избегнете изневярата?

Научете се да имате доверие на мъжа

Понякога е трудно, особено когато спомените от предна съсипана връзка са още пресни. Но запомнете твърдо една истина – доверието не се прехвърля от човек на човек. То се изгражда наново в новата връзка. И ще е крайно глупаво от ваша страна да пренесете вируса на несполучливата минала връзка върху новата – това ще доведе до същия резултат.

Вярвайте в щастливата си връзка

Ако изграждате връзката с позитивна нагласа и искрена радост, партньорът ще усети това и никога няма да потърси „отдушник“ от мястото, на което му е топло и хубаво. Бъдете „гръб“ на мъжа си, признавайте неговото превъзходство, лидерската му позиция. Подкрепяйте го и го уважавайте.

Не давайте поводи

Една от основните причини мъжът да изневери е липсата на нещо в отношенията му с партньорката – било то задушевни разговори, топлина, ласки, спокойствие или секс.

Работете ежедневно над връзката си

Не бива никога да се отпускате и да си казвате, че всичко е наред. Радвайте се на този факт, но запомнете, че любовните връзки са много деликатна и крехка материя.

Не се самонавивайте

Някой казал нещо – а вие вече си правите изводи. Погледнете няколко абзаца по-нагоре и прочетете за плоската Земя.

Изневерявайте сами… на себе си

Променяйте всичките си женски аспекти. Мъжете се заглеждат по други жени в търсене на промяна, на разнообразие, уморени от „рутинното меню“. Дори и най-вкусните кюфтета ще ви омръзнат, ако ги ядете сутрин, обед и вечер!

И като цяло – не мислете за изневери и не се самонавивайте. Човекът е склонен да се страхува от нещо, което още не се е случило, изнервяйки се и разрушавайки собствената си енергетика. За какво? Там, където са нашите мисли и ситуации, се заражда постепенно реалността. И ще ви е много трудно да изградите дълбока и хармонична връзка, изпитвайки недоверие към партньора.

Омар Хаям е казал, че можеш да прелъстиш мъж, който има жена или любовница, но не можеш да прелъстиш мъж, който си има любима!

И за финал ще ви напомня, че изневерите са предизвикани минимум от двама души. Единият ги предизвиква съзнателно, а другият – подсъзнателно. Второто е даже по-страшно, човек може и да не предполага какви неприятни неща извиква подсъзнанието му!

Аз, Юлия Ланске, искрено ви пожелавам да бъдете единствената и любима жена за мъжа, когото ви е отредила съдбата!