Изкуственият интелект днес вече е достигнал до такава степен на развитие, че освен да композира музика, да създава трейлъри и дори собствен език, може и да разкрие каква е сексуалната ти ориентация. С две думи – вече няма скрито-покрито.

За целта е достатъчна само една снимка на лицето ти и компютърният алгоритъм на мига ще разчете по кой от двата пола си падаш.

В проучването, проведено в Университета в Станфорд, участвали над 35 хил. снимки, публикувани в сайт за запознанства, като резултатите били публикувани в „Журнал за личностна и социална психология“.

В резултат изкуственият интелект е успял с много голяма точност да определи дали даден мъж е гей в цели 81% от случаите. При жените успеваемостта се оказала 74%.


Учените обаче стигнали и до още един доста любопитен резултат...

По време на детайлното проучване на лицата от снимките специалистите установили още, че определени черти се срещат значително по-често при хората, привлечени от представители на същия пол. Това според тях идва като подкрепа на теорията, че сексуалната ориентация зависи от наличието на определени хормони преди раждането.

По-ниската успеваемост при разпознаване на предпочитанията на жените пък била индикатор, че тяхната сексуалност е по-променлива, смятат още учените.

Четете още: Невероятно! Първият музикален албум, композиран от изкуствен интелект, е факт!