Автор
Марина Стоименова

Искаш секс с мен? Първо се подпиши!

Представете си вечер, бар, приглушени светлини, силна музика. Запознавате се с много симпатичен мъж и след няколко чашки решавате, напълно осъзнато, че ще правите секс с него. Тъкмо сте се разделили с приятеля си, пълнолетни хора сте и напълно поемате отговорност за действията си. И най-важното: всичко е по взаимно желание.

Бинго! Сексът се оказва страхотен!


За беда на следващия ден красивата нощна приказка се е изпарила напълно, а чудесният обект на вашата страст е изчезнал вдън земя. Той изобщо не си вдига телефона, не отговаря на съобщенията, с една дума: никакъв го няма.

Вие сте бясна и решавате да му отмъстите.

За щастие годината е 2018-а, а вие живеете в Швеция.


Затова отивате в полицията и заявявате, че въпросният мъж е правил секс с вас без вашето съгласие. И според новия закон, който предстои да бъде одобрен от шведското правителство догодина, скорострелно обектът на среднощните ви забавления е закопчан като потенциален насилник, докато вие тържествувате, че сте му отмъстили.

Не звучи особено справедливо, нали?

Но при нарастващите оплаквания от сексуален тормоз, които заливат Швеция след разкрития с хаштага #metoo, местните управляващи решиха да променят закона за защита на жертвите на сексуално насилие и да стигнат още по-далеч в определянето на онова, което е „нормално“ да се случва при двойките в леглото.

Идеята на новия законопроект, който е подкрепен от управляващото мнозинство и от премиера Стефан Льовен, е да се криминализират „всички сексуални действия, при които не е абсолютно ясно изразено с думи или с действия съгласието и на двете страни“. И забележете – това важи за всички двойки, независимо от сексуалната им ориентация.

Какво означава това? Ами че трябва да се застраховате, когато правите секс, така че да е „прозрачно ясно“, че и двамата сте съгласни с акта, в противен случай, сексът ще може да се тълкува според закона като насилие.

Е, след няколко изпити чашки в повече, в гореописания случай никой от двама ви не е мислел, че трябва да се презастрахова пред закона... И единият го отнася. А можеше да сте вие.

Проруските медии, подкрепени сляпо и от редица български такива, веднага се присмяха на шведския законопроект, като предположиха, че двойките ще трябва да дават писменото си съгласие за секс, преди да си легнат, за да нямат проблеми с полицията.

Но според премиера Льовен новият закон цели да служи по-скоро като превенция за сексуални престъпления, отколкото като наказание. По неговите думи законът ще дефинира „нов морал“ при интимните отношения, който да предпази потенциалните жертви на сексуално насилие.

С една дума – сексът трябва да е доброволен, а ако не е доброволен – е незаконен. „Ако не сте сигурни, най-добре се въздържайте“, посъветва шведите премиерът Стефан Льовен.

Всички жени, а и редица мъже по света, ще се съгласят, че сексът наистина трябва да е доброволен, за да има смисъл от него, но дали стъпването с тежките ботуши на закона в личното пространство на хората по този начин е нужно? И дали наистина подобен законопроект няма да донесе повече несправедливост, отколкото откровеност в интимните отношения?

Защото, ако става дума за изнасилване - е ясно: има насилие, което се доказва с медицинско свидетелство и така нататък.
Но според новия законопроект такива доказателства няма да бъдат повече нужни, за да бъде обявен един от двамата партньори за насилник. Достатъчно ще е единствено да липсват доказателства, че сексът е бил взаимно желан.

Е, струва ми се, че ние от Южна Европа не можем да се съгласим с подобен подход към романтичните отношения. Вярно, не бива да сме крайни като руснаците, където се надсмиват над #metoo, защото жертвата по подразбиране „си го е търсила“ (Бррр!), и анатемосват всеки опит за либерална политика по отношение на секса.

Знаем, че Швеция е социална държава, която полага мащабни усилия, за да може всички групи на обществото да живеят добре. Но наистина ли е нужно политиците да се вмъкват под чаршафите на гражданите, за да уреждат кой, кога и как ще прави секс?

Поне по нашите ширини винаги ще има хора, които ще му намерят цаката на тоя закон и ще го използват в своя полза – както е в описания случай в началото на текста.

Но ние знаем също така, че съгласието за секс и изобщо за интимност може да бъде изразено по твърде много начини. Не е необходимо всички да казваме ясно и високо „Да“ пред няколко свидетеля или да си оставяме подписа върху салфетка в заведението, преди да отидем в леглото.

Нека аплодираме Швеция за опитите й да ограничи насилието към жените. Но с ръка на сърцето да си го кажем: не ги разбираме тези скандинавци и това си е.

P.S: Жалко само и за „шведската тройка“. Тя също ще отиде в историята, ако шведите съвсем се откажат да правят секс, защото над всеки техен акт ще дебне строгото око на полицията.