Да си еко е модерно. Но истината е, че здравето и уважението към природата, а не следването на някакви модни тенденции, са водещи, когато избираш да си „зелен“, дори когато става дума за... секс. С други думи казано, има хора, които се грижат за природата, дори и когато са в прегръдките на любимия си. Благодарение на тях през 2002 г. движението Greenpeace публикува първия наръчник за екосекс, а самият термин екосексология се появява две години по-рано. Същинската идея на създателите на екосексологията е да се даде шанс на хората да възродят връзката с природата и собствените си тела.


По въпроса за еко секса има малко написани книги, а първата книга, посветена на това невинно занимание, излязла през 2010 г. - „Go Green Between the Sheets and Make Your Love Life Sustainable“ (“Бъди еко между чаршафите и направи любовния си живот устойчив“) от Стефани Вайс и до днес си остава най-популярната и четена сред тях. На страниците й авторката фокусира вниманието върху начините за практикуването му – от ръчно изработени секс-играчки, през биоразграждащи се латексови презервативи, до екологично бельо от бамбук.

Вайс твърди, че е изпробвала лично всяка идея, продукт и подход, описани в книгата.

Писателката също така е интервюирала главни готвачи на известни ресторанти за суровоядство, за да дадат рецепти за афродизиаци. Тя предлага и сценарии за най-добра екологична първа среща за влюбени (разходка с велосипеди).


По-нататък авторката изрежда огромен набор от предложения за органична интимна козметика до материали за еко-секси бижута – защото нито златото, нито диамантите не подхождат на едно самоуважаващо се „зелено“ момиче. Според нея еко секс са дори и цметята, които подаряваш на любимата. Писателката е засегнала и въпроса за цветята за любимата – те трябва да са отгледани в градината или да са купени от някой местен производител.


Може би най-противоречивият аспект на екосекса, предложен от Вайс, не са екологично чистите секс играчки или биоразградимите презервативи, а застъпничеството на тезата „за секс, който не включва възпроизвеждане. „Най-важното, което хората могат да направят, за да бъдат екосексуални е да имат по-малко деца или изобщо никакви“, казва Вайс.

Ето част от прословутите методи за практикуване на еко секс, с които да допринесете за опазването на околната среда:

Вземете си секс душ


Сексът под душ звучи доста възбуждащо, нали? Правете го заедно. Колкото по-често, толкова по-добре. Хем се къпете, хем правите секс. Любовната игра под душа обаче не бива да трае по-дълго, отколкото когато сте сами. Изразходвайки заедно вода, щадите природата. Пък и спокойно можете да довършите започнатото на сухо в леглото.

Био контрацепция

Екосексологията апелира към използването единствено на презервативи, изработени от естествен латекс или екстракт от каучуково дърво. Те не са химически третирани и не замърсяват природата. И не забравяйте! След употребата им не изхвърляйте контрацептивите на неподходящи места, а само в кошчето за отпадъци.

Бъдете вегетарианци

Вегетарианството и веганството подобряват сексуалния живот с повече и по-добър секс, предотвратяват импотентността, балансират половите хормони както при жените, така и при мъжете и ви карат да се чувствате по-секси в кожата си. „Веган е новата Виагра“, казват американските лекари д-р Еселстин и д-р Мейсън – ревностни застъпници на еко секса.

Секс в колата


Не забравяйте да изключите двигателя на автомобила. Проучванията показват, че мъжете намират ласките в автомобил за особено вълнуващи, но ако го правите през лятото, няма да има нужда двигателят да работи заради отоплението.

Вечеря на свещи

Романтична вечеря за двама на свещи е чудесна възможност да спестите електроенергия, допринасяйки по този начин за опазването на околната среда. Несъмнено вечерята на свещи влива и голяма доза романтизъм и нежност в отношенията ви с половинката и спомага за поддържането на огъня на любовта жив.

Секс сред природата

Безспорно, сексът сред природата е не само нещо, което ви доближава до нея и кара всяка фибра на сърцето ви да пулсира още по-бързо. Дали ще го правите върху трева, на сеното, в палатка, на плажа или в лодка, изпитаната наслада на тези места е десетки пъти по-голяма от тази в леглото, уверява ни Стефани Вайс. Ето Сексъ сред природата е и начин да почувстваме много по-силно и пълноценно насладата от съприкосновението на телата ни.

Четете още: Защо се срамувате от моите голи гърди на плажа?