Автор
Woman.bg

Джаки Кенеди и Аристотелис Онасис - любов или брак по сметка

Има много първи дами, но една е тази с главно П, превърнала се в еталон за всички след нея.

Да, говорим за Жаклин Бувие по известна като Джаки Кенеди, защото истината е, че макар и да се омъжва отново след трагичната кончина на президента Джон Кенеди, тя винаги остава в съзнанието и сърцата на хората като първата дама на САЩ.

Дали защото ролята на съпруга на президента идеално си кореспондира с нейния изискан стил, изящно излъчване и фини маниери, или просто е видимо, че самата Жаклин не иска да се раздели с този си образ и годините, прекарани като първа дама, не защото ѝ липсват привилегиите, властта или социалният статус, а защото само тогава е била истински щастлива, заедно със своя Джон. Поради това и мнозина са на мнение, че вторият ѝ брак с гръцкия магнат Аристотел Онасис е нищо друго освен брак по сметка.

Жаклин и Аристотел Онасис се запознават, още докато тя е омъжена за президента Кенеди. Това се случва по време на круиз, на който Джаки отива със сестра си Керълайн и нейния бъдещ съпруг – въпросният гръцки милиардер. Да, първоначално Онасис е бил сгоден за сестрата на Джаки, но след като вижда стилната първа дама, безпаметно се влюбва с нея.

Според непотвърдена информация той започва да я ухажва още преди мъжът ѝ да почине и преди самият той да се е разделил със сестра ѝ, но, разбира се, не се знае дали тези твърдения са истина.

Факт е обаче, че след кончината на Кенеди Джаки живее сама с децата си в продължение на четири години в луксозен апартамент на 5-то авеню в Ню Йорк, който сама купува. Въпреки че се отдалечава от публичния живот, тя не намира желаното спокойствие и по думите на дъщеря си често плаче нощем.

Когато през 1968 година братът на покойния ѝ съпруг Робърт Кенеди е убит, Жаклин решава, че семейство Кенеди е преследвано и тя и децата ѝ трябва да напуснат страната, за да са в безопасност. Само четири месеца след покушението срещу Робърт, по-известен като Боби, Джаки сключва брак с един от най-богатите хора в света по това време - Аристотел Онасис, който я ухажва от години. В този брак тя вижда възможност да сбъдне желанието си и да напусна пределите на САЩ, а и освен това неговите пари могат да осигурят на нея и децата ѝ охолно и спокойно съществуване.

Самата сватба се състои на 20 октомври 1968 година в Гърция, като булката носи изящна дантелена рокля от Valentino в бяло, а върху лицето ѝ се прокрадва нежна усмивка. Тя обаче не е нейн чест гост през следващите години, като истината е, че Джаки така и не успява да намери в лицето на Онасис щастието, за което копнее, но пък получава финансова сигурност, за която не е мечтала и в най-смелите си планове за бъдещето.

От предбрачния договор на двойката става ясно, че Джаки е получава 3 милиона долара при сключването на брака, трябва да получи и още 100 000 000 при смъртта на Аристотел, но дъщеря му Кристина ѝ предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва да предявява претенции към останалото наследство. Вместо това избира да затвори тази страница от живота си и да отвори нова – на редакатор в Ню Йорк. Не е толкова бляскава реaлност, но е далеч по-щастлива и спокойна.