Автор
Woman.bg

7 причини мъжът да напусне жена, която обича

Трудно е да примирим, че ни е напуснал човек, с когото наистина сме се обичали много. Имало ли е любов? Имало е. Но защо тогава връзката е приключила? Вижте какво мисли по този въпрос Сабрина Алексис, автор на книгата „He is not that complicated“.

„Любовта е най-ценното“, „любовта побеждава всичко“, „истинската любов е вечна“ – има още стотици сладникави фрази, които чуваме и четем от детинство.

Не, аз не съм циник. Аз вярвам в истинската любов. Нещо повече, аз дори смятам, че съм омъжена за сродната си душа. Но аз също така смятам, че любовта не е всичко. Виждала съм с очите си стотици примери за това как наистина влюбени двойки все пак се разделят. Да, те наистина са се обичали, но уви, не са успели да запазят чувствата помежду си.

В крайна сметка връзката е приключила и всяка втора жена в такива случаи си задава един въпрос: „Какво се обърка?“.

Нали всичко е било идеално и двамата сте влагали предостатъчно в тази връзка, но изведнъж – бум! – и всичко се е сринало. Защо любовта е приключила? Имам седем отговора на този въпрос.

Той не усеща, че го цените

Ако сте се интересували някога от мъжката психология (поне повърхностно), сигурно знаете, че мъжете не просто искат, те жадуват признание. Ако не го получат, съществуването им става безсмислено, а душата им просто умира. Добре де, не е чак толкова драматично всичко, но ако трябва да сме сериозни, просто никога не забравяйте, че именно чувството, че е нужен, задържа мъжа до жената. И ако той разбере, че не го цените, колкото и много да ви обича, ще си тръгне.

Тук не става въпрос просто да му казвате „благодаря“. Вие трябва наистина от сърце да цените всичко, което партньорът прави за вас, да поддържате целите, амбициите и желанията му. Да, възможно е да не си пасвате в някои отношения и да ви се струва, че просто няма за какво да похвалите мъжа. Но това е грешка – какъвто и да е бил резултатът, той поначало е имал добри намерения.

Когато работих над книгите или статиите си, аз обсъдих този въпрос с много мъже – и повечето ми признаха, че са напускали партньорките си, когато са преставали да се чувстват нужни. Просто вече не им е харесвала тази връзка. Край на историята.

Вие сте се променили

Разбира се, когато две сърца започнат да бият в унисон, животът се променя. Вие си ставате близки, отношенията ви стават по-стабилни, но това изобщо не означава, че може да спрете да полагате усилия.

Ще поясня мисълта си. Ако отношенията ви с партньора сега са много по-различни, отколкото в началото на връзката, време е да се замислите. Поддържането на „спомена от миналото“ позволява да запазите искрата помежду си, онова особено чувство, което сте изпитвали, когато сте се влюбили. Мозъкът ще си спомня емоциите, които са ви обзели, докато сте се опознавали и така ще поддържа интереса ви към партньора след пет, десет и двадесет години.

Друг важен аспект е елементарната грижа за външния вид – която много от нас пренебрегват, щом сметнат, че любовта вече е преодоляла всички изпитания. Разбира се никой не ви кара постоянно да сте парадно изтупани (нормално е да се поотпуснете), но не забравяйте да се грижите за себе си. Така и вие самите ще се чувствате по-уверени емоционално, а партньорът ви постоянно ще изпитва интерес към вас.

Естествено не е нужно да се потопите изцяло в атмосферата на 80-те. Но все пак се постарайте да сверите поведението си от момента, когато партньорът се е влюбил във вас с поведението си сега. Мъжете могат да ни простят остаряването или натрупаните килца след бременността. Но не могат да простят апатията.



Той усеща, че сте нещастни с него

Това е свързано с основната потребност на мъжа да се чувства нужен. Грубо казано логиката е следната – ако вие сте нещастни с него, значи той не ви е нужен. Затова той ще си отиде – колкото и да сте прекрасни.

Ако вие напротив, цените всичко, което той прави за вас, той ще започне да се чувства значим. Нещо повече – ще изпита нуждата да се развива, за да стане още по-добър. А това винаги е добър знак.

От друга страна не си мислете, че е негово задължение да ви прави щастливи. Това е замяна на понятията. Вашите чувства са си ваши чувства. Неговата задача според него е да спомогне за това присъствието или действията му да са значими за вас в позитивен аспект. С други думи, ако вие сте еднакво щастливи както с него, така и без него, той ще си тръгне.

Общуването помежду ви е изцяло негативно

Ако в общуването между партньорите няма нито една позитивна нота, връзката започва да се възприема като бреме. По правило това става, когато и двамата партньори разглеждат отношенията си като единствен възможен източник на щастие, вместо да се зареждат с позитивна енергия отвън и да я носят вкъщи.

Повярвайте ми, жена, която осъзнато чака някой да я направи щастлива, се превръща в бреме за мъжа.

Сред мъжете почти няма невротици, защото логиката им е крайно проста – трябва да отбягват лошото и да развиват хубавото. Да, всички преживяват трудни времена, наивно е да смятате, че те няма да настъпят никога за вашата двойка. Но ако негативизмът и постоянните проблеми са станали част от ежедневието ви, трябва да вземете мерки. В противен случай много скоро ще се разделите.

Имате различни цели

Не бива да подценявате този фактор. Възможно е някога да сте решили, че „любовта ще преодолее всички прегради“, но е важно да осъзнаете, че различните ценности са една от най-непреодолимите прегради. Пред очите ми се разделиха десетки двойки, много от които заради тази очевидна причина, която решиха да игнорират. Не се съмнявайте – рано или късно тя ще си каже думата.

Един мой добър приятел напусна любимата си броени дни, преди да й направи предложение за брак. Момичето беше прекрасно, но уви, твърде много обичаше да харчи пари за разни дреболии, а моят приятел напротив, обичаше да пести, тъй като се чувстваше стабилно, само когато имаше спестявания. Разбира се те можеха да постигнат компромис, но никой от двамата не искаше да отстъпи.

Разликата в целите в живота може да е от всякакъв тип – желание или нежелание да имаш деца, брой на желаните деца, предпочитания относно градска или селска среда на живот, религиозни вярвания и т.н. Ако не обсъдите своевременно ценностите си и не намерите компромисно решение, най-вероятно нищо няма да излезе от тази връзка. Бъдете реалисти и не мислете, че всичко ще се нареди от само себе си.

Вие постоянно се опитвате да го промените

„Ще го променя“ – това е сигурно най-голямата грешка на всички обвързани жени. Няма значение доколко сте деликатни – той пак ще усети, че се опитвате да го съдите и да направите от него нещо, което не е, или още по-зле – нещо, което просто не иска да бъде.

Няма спор, че ние жените имаме феноменалната дарба да променяме любимите си мъже. Но не забравяйте да оставяте на партньора лично пространство, за да може той да развива най-добрите си качества. Не го притискайте, недейте да мърморите и да му триете сол на главата – перманентното чувство за вина никога не се е отразявало добре на връзките.

Вие сте зависими

Ако сте емоционално зависими от партньора, не очаквайте нищо добро. По правило подобни отношения много бързо стават толкова токсични, че просто избухват. Повярвайте ми, на никого няма да му е приятно постоянно да ви служи за утеха, още по-малко на един мъж, който със сигурност цени времето си и личното си пространство. Освен това ако зависите изцяло от него, той ще изпитва твърде силен натиск. И ще си тръгне. Няма да издържи.

Емоционалното насилие е много голям грях. Ценете автономията в двойката, развивайте се самостоятелно, за да внесете нещо ново във връзката. Мъжете не винаги са в състояние да обяснят, че нещо не им харесва. Те просто го усещат – и си тръгват.

Заключение

И все пак, ако усещате, че нито една от тези причини не е приложима към вашата конкретна ситуация, може би трябва да се замислите дали той ви е обичал достатъчно? В крайна сметка човешките отношения не винаги се подчиняват на логиката или намират разумно обяснение. Едно обаче е сигурно – че ако двама души се обичат, те ще се борят за връзката си.

Но любовта сама по себе си не е всичко. Не бива да подценявате фактори като съвместимост, характери, ценности. Трябва да влагате по нещо от себе си във връзката всеки ден. Щом спрете да го правите, всичко ще рухне.

Запомнете – мъжете не си отиват просто така. Те си отиват тогава, когато вече нищо не може да се спаси.