Женската наслада, непредсказуема и капризна, крие много повече тайни от мъжката. Висока самооценка, способност да се отпуснеш и да се довериш на партньора… представяме ви няколко ключета за тази вратичка.

Очакваме го с нетърпение или пък биваме внезапно пометени от него, той ту ни обхваща като огън, ту идва лесно и бързо, ту иска усилия и търпение… „Женският оргазъм е капризно и непредсказуемо явление, дори и в привидно най-благоприятните условия“, коментира нашият консултант сексолог. „Оргазмът няма видим биологичен смисъл – и без него жената може да прави секс, да забременее и да роди здрави деца“. Но все пак искаме да го изпитваме. Какво се иска за това?

1. Здрава самооценка


Онази увереност в себе си, която толкова ни помага в ежедневния живот, е просто необходима за постигане на оргазъм. В сексуалната сфера здравата самооценка идва от доверието на човека към собственото му тяло и към онази представа за себе си, която това тяло създава. Тази дълбока увереност ни кара да не се стремим към оргазма самоцелно, а да се учим да се наслаждаваме на акта в собствения си ритъм, без да фокусираме цялото си внимание върху удоволствието на партньора и да правим удоволствието си зависимо от неговите усещания.

Позитивната самооценка ще заглуши и укорителните гласове от миналото, и императивите на днешната масова култура – „Винаги секси, винаги безупречна!“. Никой не знае по-добре от самата жена с кого, кога и как тя иска да прави любов. „Да се стремиш да получаваш оргазъм по-често от своя приятелка, да прелъстиш повече мъже от своя съседка или колежка – тези пътища наникъде не водят“, предупреждава нашият консултант. „Всеки си има свои параметри за интензивност, дълбочина и продължителност на насладата“.

2. Отпускане

При много жени насладата несъзнателно е свързана с тревога – защото чисто психологически пенетрацията и проникването винаги са свързани с риск. Към тази тревога се добавя и страхът да изгубиш себе си при оргазъм – неслучайно в някои езици той си е спечелил прякора „малка смърт“.

Жените ги е страх да открият, че насладата, която изпитват, не отговаря на тяхната предпочитана и идеална представа за себе си. Могат да се освободят от тези несъзнателни страхове, ако мозъкът ги изключи, за да се съсредоточи върху сетивните усещания. Тогава дамите се отървават от вътрешните си емоционални забрани, от мислите за грях или срам от плътските контакти.

3. Доверие към партньора

Независимо дали правите секс с постоянната си половинка или с партньор „за една нощ“, необходимото условие за оргазъм е доверието. Именно партньорът, мъж или жена, може да ви скове или разкрепости. Да се довериш на партньора означава да излезеш извън рамките на всевъзможните норми и клишета. Какво харесвам аз? Какво искам аз? Това са въпросите, които наистина трябва да си задаваме в леглото. И да споделим желанията си с партньора.

4. Фантазии


За да достигнете връхната точка на удоволствието, ще ви трябват и еротичните филми на вътрешното ви кино, които подклаждат желанието. В много ситуации е важно да се намирате в конкретната реалност на текущия момент, но пътят към оргазма минава през дебрите на фантазията.

Клиторен или вагинален?

Каквото и да говорят някои психоаналитици за предимствата на вагиналния оргазъм, който уж бил „по-зрял“ от клиторния, двата вида оргазъм са равностойни. Те се различават дотолкова, доколкото се различават съпътстващите ги фантазии. Клиторният оргазъм е базиран на фалическата и активна представа за себе си – защото от символична гледна точка клиторът е еквивалент на пениса. Той ни напомня за вродената бисексуалност на човека.

Жените най-често прибягват до този бърз и облекчаващ оргазъм, когато искат да се освободят от напрежението. Вагиналният оргазъм, по думите на основоположника на психоанализата, изисква от жената съгласие да се „отдаде“ – тя трябва да се отвори за „активна пасивност“, която характеризира женската сексуалност.

Повечето съвременни сексолози смятат, че практически всички жени са способни да постигнат клиторен оргазъм, поне при мастурбация, докато вагинален изпитват само една трета от жените.

5. Работа в екип


Оргазмът е непредсказуем, може да ни връхлети и неочаквано. Затова насладата трябва да посрещаме като гост… който може и да не дойде. По време на секс изпитваме неповторими усещания, но те присъстват в живота ни независимо от оргазма. Още от майчината утроба телата ни помнят нежните докосвания в стените на матката. Любовните ласки ни връщат към този момент на нежност и безопасност.

По време на секс емоциите стават особено силни. Цялото ни същество се потапя в сетивните усещания – тръпката на очакването, напрежението, взрива, отпускането, смеха и плача. „Оргазмът представлява няколко секунди интензивно удоволствие, той е просто спусков механизъм на освобождаване на тези усещания“, казва нашият консултант. „Ние самите се превръщаме в емоция – и точно в това се крие насладата“.

Оргазмът е един вътрешен танц, който много жени научават с времето. В причудливите му фигури те разгадават тайните на своите сетивни усещания, предпочитания, желания. Откриват ново измерение на себе си, пускат на воля животинските си импулси, бродят из тайната градина на усещанията и фантазиите. Пътят към оргазма минава през отказ от всякакви повърхностни или предубедени познания за сексуалността – и през риска да направиш нови открития.

„След получаването на първия сексуален опит на младини, той трябва да бъде постоянно разширяван, да се уточняват все по-точно личните предпочитания“, казва нашият консултант. „Този процес продължава цял живот. Той изисква от нас любознателност и креативност – и тази работа може да се свърши само с друг човек“.

„Нека се сближим, за да се изненадваме един друг“ – това мото е подходящо за партньори, на които не им стига чисто „механичният“ секс. Понякога сексът е вълшебен, понякога – рутинен. Поставяйки си ясни задачи в тази сфера, ние губим радостта от спонтанността и разнообразието. Така конкретната цел само ни отклонява от верния път.

Множествен оргазъм – можем го!

Множественият оргазъм е върхова наслада, изпитана 3-5 или повече пъти в рамките на един полов акт. Разбира се за тази цел актът трябва да продължи достатъчно дълго – а това зависи от мъжа. Но друго е по-важно – при много жени тъй нареченият рефракторен период или отсъства, или е много кратък. Това е етапът на спад на възбудата след оргазъм. Затова жените могат веднага да изпитат нови оргазми, стига партньорът да продължи да ги стимулира.

Учени от Университета в Уисконсин са провели изследвания, които са показали, че жените, които изпитват множествени оргазми, интуитивно избират похвати, засилващи възбудата. Тези дами обичат ласките по гърдите и зърната, обичат оралния секс, еротичните фантазии, еротичните филми и текстове – и предпочитат чувствени партньори.