Автор
Ива Петрова

5 етапа на връзката, през които преминават неразделните двойки

Любовта е непредсказуема стихия. Докато вие пресмятате по звездите кога и при какви обстоятелства ще срещнете своята половинка, съдбата ви готви съвсем друг сценарий, така че бъдете готови да срещнете своя избраник в супермаркета, докато си избирате сирене. Всички връзки започват и се развиват различно, но психолозите все пак са извели формулата, по която можете да проверите перспективността на вашата любов. Представяме ви петте етапа, през които успяват да преминат само здравите и неразделни двойки. Вие на кой етап сте?

Влюбване

Да си влюбен е сигурно най-вълнуващото и непредсказуемо чувство. Често буквално си губим ума по човек, който сякаш не би могъл да ни се хареса. Това не може да се предотврати или контролира, както и да наречем това безумие – цунами или химия – не можем да избягаме от него. Защото то се дължи не на осъзнат избор, а на инстинкт, който впрочем се задоволява само временно. През този период партньорът ни се струва най-идеалния човек на планетата – докато любовта не премине към следващия етап или не изчезне съвсем.

Развитие

Когато признаваме любовта си на партньора, ние правим осъзнат избор. Това означава, че първият етап е приключил и че сме осъзнали готовността си да продължим тази връзка. Вие се привързвате към партньора, правите си съвместни планове, имате си взаимно доверие, растете и се развивате. Именно на този етап много двойки взимат решението да заживеят заедно или да се оженят. Ако нямате съмнения, че това е „вашият“ човек, продължавате напред.

Разочарование

Разочарованието и отчуждаването са преломен етап, който много двойки не успяват да преминат. В даден момент разбирате, че не изпитвате същите емоции с любимия, а надеждите ви за щастливо бъдеще са рухнали. Осъзнавате, че тази връзка не ви устройва, но не можете да намерите причината за проблема. Тогава търсите повод да се скарате, а всяка дреболия, на която преди не сте обръщали внимание, ви изкарва извън нерви.

Когато сме влюбени, всичко в партньора ни се струва преувеличено прекрасно. А в етапа на разочарованието дори нещата, които преди сме харесвали, започват да ни дразнят. И си задаваме въпроса „Правилен ли беше изборът ми?“. Но не изпадайте в паника – можете да преживеете и този етап.



Работа

Можете да спасите връзката си, само ако промените начина си на мислене. Работата над себе си и над отношенията с партньора ще ви донесе заслужена награда – чувствата ви ще станат по-зрели и устойчиви. Никой от нас не е идеален, всички си имаме своите проблеми и комплекси. На този етап ще трябва да се влюбите не в предимствата, а в недостатъците на половинката. Изграждането на връзка изисква усилия, затова е важно да разберете, че истинската любов ще ви отнеме време, търпение и сили.

Любовта, която ще преживее всичко

Трудно е човек сам да се справя с ежедневните проблеми, затова хората във всички времена подсъзнателно си търсят партньор, който да им бъде верен съюзник. Но избраникът ви не може да отговори абсолютно точно на изискванията ви – хората сме различни, затова ще трябва да се нагодите един към друг. Въпросът е доколко внимателно и деликатно го правите. Когато преодолеете всички трудности, ще се сдобиете с верен съюзник, а това все пак е най-важното.

На последния етап партньорите не крият нищо един от друг, знаят си силните и слаби страни и се обичат такива, каквито са. Именно в този момент двамата разбират, че истинската любов не е мит. Вече могат да преобърнат света заедно, защото нищо не може да ги спре.