Автор
Woman.bg

13 години заедно, а предложение за брак така и няма

Първа среща, период на ухажване, живот под един покрив… Струва ни се логично след това да последва сватба. Но не всички смятат така. Блогърката и пътешественичка Шанън Улман отдавна е решила, че за нея официалният брак е излишен. При това се аргументира много зряло и разумно.

С партньора ми сме заедно вече от 13 години, но не смятаме да се женим. Много наши приятели сключват брак, а ние имаме други планове. Ние не отлагаме сватбата – просто сме решили никога да не се женим.

1. Бракът няма да ни даде нищо важно

Трудно ми е да си представя каква полза може да има женитбата за живота ни. След 13 години връзка ние с Джош и без друго виждаме бъдещето си заедно. Бракът няма да стане за нас допълнителна защита от раздяла, няма да облекчи живота на децата ни – ние просто не смятаме да правим деца. Женитбата няма да даде финансова стабилност на никого от нас, защото още от тийнейджъри си делим разходите поравно.

2. Сватбата би била загуба на време и пари

Регистрацията на брак във Филаделфия, където живеем, струва само 80 долара. Но разходите за сватбено тържество могат да бъдат огромни. Нито аз, нито партньорът ми имаме богати родители, които да финансират сватбата ни. Разбира се, можем да помолим нашите майки да ни помогнат с готвенето и сами да си направим украсата, но дори и за най-пестеливата сватба ще са нужни доста време и пари. Ние с Джош мислим преди всичко за кариерата си, планираме да открием свой бизнес, имаме кредити за изплащане, трябва да инвестираме разумно средствата си и да пестим. Желателно е при това да ни остават достатъчно пари за комфортен и интересен живот.

Не мога да се сетя за нито една причина да вдигнем сватба, дори ако тържеството по чудо ни струва само сто долара. Нашите приятели и роднини и без това знаят, че се обичаме. Ако изведнъж решим да отпразнуваме този факт, просто ще направим парти. И разбира се, не бива да забравяме за безумните цени на венчалните пръстени. Тези пари сигурно биха ми стигнали да си платя остатъка от студентския кредит или наема на къщата. Според мен и двата варианта са много по-романтични от едно лъскаво камъче на пръста.

3. Това са излишни разходи и грижи за приятелите и близките ни


Личният ми опит показва, че чуждите сватби изискват много време и пари. Нашите приятели си изплащат студентските кредити и се стараят да си подредят живота. На родителите ни едвам им стигат парите да си платят сметките. Не искаме да караме хората да хвърлят средства за тоалети и подаръци. Разбира се, би било чудесно да си направим парти вкъщи с всичките приятели и роднини, но ние по-скоро бихме ги поканили на барбекю на двора.

4. И двамата сме израснали в непълни семейства

Не сме изгубили вяра в любовта заради развода на родителите си. По-скоро сме разбрали какво не бива да правим. Осъзнали сме, че бракът няма голямо значение, защото човек винаги може да се разведе, бракът не е гаранция за щастлив семеен живот. Женитбата не е повлияла на това доколко щастливи са били нашите родители заедно.

Чичо ми и леля ми живеят заедно от 30 години и не са женени официално. Баща ми живее с приятелката си от 5 години и е много по-щастлив с нея, отколкото беше с майка ми като негова съпруга. Има най-различни ситуации, но личният ми опит показва, че това дали си сключил брак или не, не влияе на връзката.

5. Нас не ни е грижа за обществените разбирания

Да се оженим, просто защото така трябва? Мен не ме е грижа как живеят другите. Старая се във всичко да се ръководя от собствените си цели и убеждения. Ние с Джош не мразим брака като явление, нито сме против женените двойки. Моят партньор е сватбен фотограф и обожава работата си. За вас бракът е важен, ценен и свещен? Ами добре, имате правото да го смятате за такъв. Надявам се, че ще обмислите добре отношението си към женитбата, още преди да започнете да инвестирате времето, парите и емоциите си в подготовката за сватбата.