Автор
Woman.bg

Зехтинът - течното злато, което ни прави по-красиви

Лято е, салатата пак става царица в кухнята, а за да бъде истински вкусна тя, най-важното е да подберем добър зехтин за овкусяване. Как обаче да познаем качественото маслиново масло? На първо място заложете на марка, която е с доказано качество, като Del Alma например. На второ - погледнете какво пише на етикета.

Технология на няколко хилядолетия

Още от древни времена та и до днес зехтинът се произвежда горе долу по една и съща технология. Узрелите маслини се пресоват, а от сърцевината им извира онази мътна течност, която древните наричали течното злато.

Когато избирате зехтин, е важно да знаете, че надписът Еxtra virgin означава, че в него са запазени всичките му полезни свойства и качества.

Полезен е, но за какво?

В зехтина се съдържат над 100 витамина, които не само влияят добре на здравословното ни състояние, но и се грижат за красотата ни. Сред тези витамини са витамините Е и К. Той съдържа и големи количества антиоксиданти, които пък от своя страна ни помагат в борбата с различни възпаления и заболявания. Друга характерна съставка в зехтина е олеиновата киселина. Всички тези съставки го правят изключително полезен. Те имат способността да забавят стареенето на клетките, поддържат нормалното функциониране на храносмилателната ни система, допринасят за поддържането на нормални нива на холестерол и детоксикират черния дроб. Зехтинът има благоприятно действие и при по-тежки заболявания като диабет и болестта на Алцхаймер. След направено проучване е установено, че средиземноморската диета със зехтин има изключително позитивно влияние върху функционирането на мозъка. Течното злато помага и в борбата с артрита. Това се дължи както на противовъзпалителните му свойства, така и на факта, че намалява оксидативния стрес при хората с ревматоиден артрит.

Прави ни по-красиви

Неслучайно древногръцкият философ Демостен е твърдял: "Ти ще доживееш до 100 години, ако ядеш мед, а тялото си мажеш със зехтин". Както вече споменахме, зехтинът е много полезен за красотата ни. Веществата в него поддържат кожата гладка и еластична, правят косата ни по-бляскава и здрава и поддържат здравето на ноктите ни. Чудили ли сте се защо испанките се славят със своята красота и буйна, гъста коса? Ами много е просто - в Испания зехтинът се използва постоянно. И това е съвсем в реда на нещата, предвид факта, че страната е най-големият производител на зехтин в света. Маслиновите дръвчета, които растат край испанските брегове, пък са много стари. Затова и вкусът на зехтина от страната на коридата е толкова добър. Учените твърдят, че в испанските маслинови горички могат да се срещнат дръвчета на по над 2000 години.

Заложете на испанското качество

Средиземноморието е регионът, който и до ден днешен си остава най-легендарен, когато говорим за маслинови гори и добър зехтин. Ето защо наред с гръцкия и италианския, испанския зехтин е тачен от най-големите шеф готвачи в света като течността, която може да придаде вкус и характер на всяко ястие.

Сред брандовете испански зехтин, които можете да намерите у нас, е и Del Amla - марка, позната на поколения домакини, която не прави компромис с качеството си.

Автор: Яна Лъчезарова