Ето я... Новата ни коледна героиня, от която се носи аромат на нещо вкусно. Не можем да определим на какво точно ухае, защото в малката кухничка на блога ѝ Vessy’s Day се пекат бананови хлебчета с уиски и шоколадов чипс, лее се вкусен кремав сос с къри върху крехки пилешки хапки, а Сладоледената неделя е повод да влезем взлом в дома ѝ и да ометем де що видим сладолед.

И така... Сега сериозно! Това е една от най-красивите кулинарки и една то най-добре готвещите красавици, с които съдбата може да ви срещне. Мила, непринудена, отзивчива и винаги готова да сътвори нещо топящо се в устата. Запознайте се с...

Кой си ти?

Аз съм весела – Веселина. Преди няколко месеца създадох едно малко кулинарно сайтче, където споделям моите рецепти, настроения и преживявания. Не обичам да пиша. Обичам да снимам. Обичам да се смея, да готвя, да пътувам, да обичам, да излизам, да радвам моите приятели с вкусни вкусотийки. Съвсем обикновен човек.

Защо готвиш толкова вкусно, да му се не види?

Готвя само неща, които ми харесват, допадат и бих хапнала, може би затова ми се получават повечето рецепти.

Кажи честно – кой е най-големият кулинар в семейството?

В моето семейство всички обичаме да готвим и да се глезим с вкусотийки, може би без баща ми – той обича предимно да хапва!

Най-голямата вкусотия от ръцете на баба?

Лютеничка! Без да се замисля мога да кажа, че това е най-вкусната лютеница на света и едното нещо, за което умирам, когато се виждам с баба. Домашно приготвена със зеленчуци, току-що откъснати от градината... Мисля, че няма нужда от повече описания.

Пиши без да се замисляш – любимо коледно ястие?

Ръчно месена, домашната погача с късмети на майка ми. В общи линии всяка година с надежда си хапвам едно парче, но никога не ми се пада паричката.

Влюбена ли си?

Да, много! Щастлива съм!

Каква е връзката между любовта и храната?

Много силна... Винаги се получават прекрасни вкусотийки, когато си влюбен... Някак еуфорията те движи в правилната посока, всичко ти се случва така, както искаш! И аз като повечето жени (предполагам), обичам да глезя хората, които обичам. Доставя ми невероятно удоволствие, когато успея да зарадвам моите близки и приятели с някое хоум-мейд хапване.

Ако беше десерт, какъв щеше да си?

Това е доста труден въпрос... в момента ми се смесва представата за мен самата с всички десерти които обожавам, но да кажем че бих била бейлис-бисквитена тортичка с крем маскарпоне и настърган млечен шоколад – от всичко по малко.

Най-новата храна/подправка/напитка, която опита?

Най-новата напитка, която опитах е La Trappe Dubbel – холандска бира с тъмно червен цвят и карамелен вкус. Изключително приятна напитка за зимните вечери. А относно храни и подправки – аз съм си малко класик в тази област – имам около 30 любими подправки, от които винаги има в къщи. Но, като се замисля, карамфил е една от подправките, които използвах за първи път преди няколко дни... Сега разбирам колко съм изпуснала!

Какво не разбират хората? И какво трябва да разберат в нощта на Бъдни вечер?

Ами не знам какво не разбират. Всеки си разбира нещата по негов начин или съответно не ги разбира по негов начин. Може би, напоследък забелязвам липсата на семейни ценности в много хора около мен. Бих искала повечето хора да разберат, колко малко са моментите, в които се виждаме със семейството си и е хубаво да ги ценим, защото те няма да са покрай нас завинаги. И шеговитата страна на нещата – може би един път завинаги хората да разберат, че няма да гледат нещо смислено по телевизията в периода от Бъдни вечер до Нова Година.

Опиши магията в твоята кухня? Без да премълчаваш случката с ходещата точилката и бананът, който се мисли за пиле!

Хахаха... кухнята ми е мястото, където прекарвам най-много време от денонощието, будна. Имам ненужно много бурканчета и шишенца с подправки, варива и семена. Винаги подреждам всяка една съставка в малки купички преди да започна да готвя нещо. Обичам да си организирам работата и да виждам всички продукти подредени преди да ги превърна във вкусотийка. Нямам грам търпение да чакам, нито да изстине кексът, нито да се охлади тестото преди печене... Това е основна причина да не ми се получи някоя рецепта. В общи линии е забавно...

Къде ще си на Коледа?

В Шумен, при семейството ми.

Пожелай си нещо и го посипи с пудра захар, тук и сега!

Здраве с много пудра захар.

Ето и рецептата, която Веси подарява за Коледа на всички лакомници (начело с екипа на сайта ни!).

Никога не съм си представяла, че ще направя Щолен… Никога! Винаги ми се е струвало прекалено сложно, трудоемко, с несигурен резултат. Уви, преди няколко дни мой приятел ми спомена за това толкова популярно десертче по това време на годината, че нямаше как да не се замисля… В един момент това беше всичко за което можех да мисля.

Заех се с търсене на най-подходящата рецепта и с гордост мога да кажа, че улучих. Наистина се получи прекрасен мек козунак-тип десерт с много разнообразен пълнеж… Разбира се, вие можете да смените някои от продуктите за пълнежа или да добавите още (тази част е изцяло експериментална). И бих ви посъветвала да се отдадете на въображението си.

Като цяло рецептата е дълга и изглежда сложна, но ви уверявам, че не е така. Ако следвате инструкциите стриктно, няма как да не се получи нещо прекрасно!

Ето и продуктите…
30 мл. топла вода
1 пакетче (7 грама) суха мая или 30 грама прясна мая
120 мл. мляко
90 грама масло
380 грама брашно
100 грама кафява захар
3/4 малка лъжичка сол
1 малка лъжичка канела
2 яйца
Кората от един лимон и един портокал
1 малка лъжичка ванилов екстракт
1 малка лъжичка лимонов екстракт
70 грама корички от портокал (аз използвах резенки лимон и портокал.. от тези фабричните)
150 грама шоколадов чипс
90 грама стафиди
Ром
90 грама фурми, нарязани на малки парченца
Разтопено масло за да намажете Щолена, след като се опече
Пудра захар за поръсване



1 Ден

Накиснете стафидите в ром. Сипете достатъчно ром, за да покрие всички стафиди и оставете за една нощ в хладилника.

2 Ден

Изсипете топлата вода в една малка купа. Добавете маята и оставете 5 минути да поседи. Разбъркайте.

В малка тенджера сложете млякото и маслото и загрейте докато маслото се разтопи. Оставете настрана за да изстине.

Разбийте яйцата с вилица и добавете ваниловия и лимоновия екстракт.

В голяма купа смесете брашното, солта, захарта, канелата и корите от портокал и лимон. разбъркайте добре.

Добавете маята, яйцата, млякото с маслото. Разбъркайте с гумена шпатула. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете 10 минути да постои.

Напръскайте плота си с брашно и преместете тестото върху набрашнения плот.
Започнете да добавяте стафидите, фурмите и портокаловите резенки, малко по малко… като през това време омесвате хубаво тестото и добавяте още брашно ако започне да залепва по ръцете ви и плота. Добавете всички предвидени продукти… не се тревожете – ще се разнесат хубаво докато месите тестото – може би цялата процедура ще ви отнеме към 10 минутки.

Намазнете купата в която забъркахте тестото, поставете го в нея, покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за една вечер.

В хладилника тестото ще стане много твърдо, но това да не ви плаши :)

3 Ден

Извадете тестото от хладилника поне 3-4 часа преди да решите да работите с него. Оставете го в най-топлата ви стая, дори може близо до печка или парно за да се отпусне хубаво.

Загрейте фурната си на 180 C и поставете металната скара в центъра на фурната.

Напръскайте плота си с брашно и преместете тестото върху набрашнения плот.

Използвайки точилка, разточете тестото в желана от вас форма, аз използвах правоъгълник, защото формата ми за печене е дълбок правоъгълник.

Добавете шоколадовите парченца в средата на разточеното тесто. Започнете да завивате тестото, все едно завивате руло. Прехвърляте го във вашата форма за печене (намазнена).Печете 45 минути.

Преместете върху метална скара и намажете с разтопеното масло, докато е все още горещ. Поръсете обилно с пудра захар.

Воaла!!!