Време е да си поговорим за маринатата, която е крайно важна за добър резултат при печене на скара, както и за правилното използване на барбекюто.

Ах, тази марината! Всяка година събираме нови рецепти, но в последния момент често се оказва, че ни липсват нужните съставки. Ако ви се е случвало такова нещо, запишете си най-простите рецепти за марината за месо, които винаги дават отличен резултат.

1. Смелете в блендер няколко глави лук, добавете млян черен пипер и сол (за 1 кг. месо – 3 едри глави кромид лук, 2 супени лъжици пипер и 1 супена лъжица сол). Залейте месото със сместа, разбъркайте и оставете да престои около 2 часа. Преди печенето махнете от месото парчетата лук, за да не загори.

2. Като течна база за марината можете да използвате кисело мляко или суроватка (1:1 с теглото на месото). В течността добавете лук, лимонов сок, накълцани зелени подправки и лют пипер. Мариновайте в тази смес месото поне 5-6 часа.

3. Бяло/червено вино, зехтин, малко ябълково пюре и риган. Смесете съставките и мариновайте в тях месото поне 5-6 часа.

Ако във вашата рецепта за марината има чесън, в никакъв случай не го счуквайте или мачкайте с преса – иначе месото ще нагарча. Нарежете чесъна на тънки пластини. Месото за шишчета не бива да се реже на твърде едри парчета (могат да останат сурови по средата), нито на твърде малки (месото ще стане твърде сухо или ще загори). Идеалният размер на късчета месо за шиш от свинско е колкото кибритена кутийка.

А сега за самото печене. Преди да нанизвате месото на шишчетата, намажете последните с олио. Пробивайте месото по посока на влакната, като внимавате нищо да не виси. Подредете шишчетата на скарата и ги печете, като ги обръщате своевременно и ги напръсквате периодично с марината или смес от вода и лимонов сок.

Ако за пръв път ще печете шишчета на барбекю, запомнете няколко полезни съвета. За начало – набавете си необходимите инструменти. Трябват ви дилаф с дълга дръжка за разбъркване на жарта и обръщане на месото, четка (най-добре от естествен косъм) за смазване на скарата с олио, ръкавици, кибрит или запалка, както и устойчив на огън поднос или сач за печене на зеленчуците. Огънят е най-добре да се запали около час преди самото печене.

Ако по време на печенето ви се наложи да вдигнете температурата, свалете скарата по-ниско, изтупайте жарта от пепелта и съберете въглените на куп. Ако вашето барбекю е с капак, непременно отворете прозорчето за вентилация. За повишаване на температурата можете да добавяте дъбови или хвойнови трески – те не само ще ви осигурят топлина, но и ще придадат приятен аромат на месото.

Ето и няколко нестандартни рецепти, с които със сигурност ще впечатлите цялата компания:

Агнешко в марината от киви

Продукти за 4 порции:

* 1 кг. агнешки ребърца;
* 5 плода киви;
* 50 мл. олио;
* 1/2 чаена лъжичка червен пипер;
* сол

Обелете кивито, нарежете го и го смелете в блендер. Изсипете полученото пюре в тенджера, добавете олио, червен пипер и сол. Измийте агнешките ребърца и ги накиснете в маринатата. Покрийте тенджерата с капак и оставете месото да се маринова 2 часа. После изпечете ребърцата на грил. За предпочитане е да сервирате готовото месо със сос чимичури.

Калоричност: 445 ккал на порция
Време за приготвяне: 3 часа
Сложност: 3/10

Свинско в COCA-COLA

Продукти за 4 порции:

* 1 кг. свинско;
* 1 кг. червен кромид лук;
* 3 лимона;
* 1 л. COCA-COLA;
* 1/2 л. минерална вода;
* 4 дафинови листа;
* 2 пакетчета подправка за скара;
* морска сол

Сипете в голяма тенджера водата и колата. Добавете нарязания на едри кръгчета лук, сока от 3 лимона, подправката за скара, дафиновия лист и солта. Разбъркайте добре. Нарежете месото на парчета със среден размер и дебелина 1.5 см. Накиснете ги в маринатата и притиснете отгоре с тежка чиния. Оставете месото да се маринова 12 часа. Преди печене го извадете и прецедете маринатата. Месото се пече на скара на въглища, като се обръща от време на време и се полива с прецедената марината.

Калоричност: 365 ккал на порция
Време за приготвяне: 13 часа
Сложност: 4/10

Сьомга в лимонена марината

Продукти за 3 порции:

* 600 гр. филе от сьомга;
* 1 лимон;
* 2 супени лъжици зехтин;
* 1 яйце;
* 50 гр. копър;
* сол, черен пипер

Измийте филето, подсушете го и го разрежете на три парчета. Измийте лимона и го разрежете на две. Едната половина нарежете на резени, другата изстискайте върху рибата. Подправете рибата със сол и черен пипер и я оставете в хладилника за 1 час. Счупете яйцето, отделете жълтъка от белтъка. Смесете жълтъка със зехтин и с помощта на четка намажете с получената смес всяко парче риба. Изпечете сьомгата на грил, като печете по 5 минути от всяка страна. Сервирайте с пресен копър и резени лимон.

Калоричност: 235 ккал
Време за приготвяне: 2 часа
Сложност: 3/10

Ако искате да научите повече за грил етикета и да си спечелите професионално барбекю, можете да се включите в забавната игра на COCA-COLA тук: