Автор
Цвета Герчева

Тайната на подправките, или как любовта прави храната по-вкусна

Някога, незнайно кога, или може би още по-рано, една красива жена добавила щипка дъхави подправки към храната, която приготвяла за любимия си мъж и от този момент нататък той се влюбил в нея до полуда.

Всъщност историята има много варианти. Можете да я чуете, разказана на десетки езици. Да я прочетете, вплетена в куп книги за любовта, живота, умението да пътуваш. Но винаги, независимо чия корица отгръщате, ще откриете тайната на вкусната храна - непроменена от хилядолетия насам. И тя се крие в подправките. Екзотични, дъхави с аромат на Ориент, на високи планински полета и на горещи пустинни долини - подправките, които и до днес използваме, за да направим храната си по-чувствена, по-емоционална, по-вкусна, са тези тайни съставки, които винаги влагаме в заклинанието, наречено вкус.


Знаем ли, обаче, как да ги използваме и лесно ли е да се ориентираме в морето от вкусове и нюанси, които те ни поднасят?


Често изправена пред щанда с подправките в магазина, всяка жена започва да си задава въпроса дали няма да сгреши, ако добави малко екзотичен вкус към иначе традиционната вечеря, която смята да направи и нужно ли е да си прави експерименти, след като е наясно, че и добрата стара чубрица върши чудеса. Е, именно за тези жени е този материал. Експертите в кухнята имат само един единствен съвет, що се отнася до подправките и той е: Бъдете смели. Даже и да не ви хареса даден вкус - не се отчайвайте. Просто експериментирайте и превърнете готвенето в забавление, което ви отърсва от стреса след края на работния ден.



Какво да сготвя днес?

Ако сте от жените, които често се питат какво да сготвя днес - имаме един съвет за вас! Сгответе нещо, което не сте пробвали никога до сега. Какво ще кажете за едно топло пътешествие до Южна Америка и порция дъхаво Чили кон карне? Няма причина да казвате "Никога не мога да сготвя това". Просто трябва да знаете на кого да се доверите. На първо място - на качествено месо. На второ - на добър Фикс, като този, който Picantina вече пусна на пазара за приготвяне на вкусно Чили кон карне. Просто следвайте инструкциите на опаковката и се насладете на автентичния вкус на храната - такъв, какъвто биха ви сервирали и в Мексико.



Пътуването започва от кухнята

Ако пък сте фенове на италианската кухня, но сякаш все нещо не ви достига, за да направите перфектните спагети карбонара - нашият съвет е : доверете се на правилния фикс от подправки. Не е лесно да дозираш правилно босилека за едно ястие. Затова понякога е по-добре да вземете готов микс от съставки, точно какъвто Picantina имат за спагети Карбонара и Болонезе просто да се насладите на страстта да сготвите нещо истински вкусно.

Ухае ли ви на късен следобед в краен квартал на Рим? Е, това е - значи сте сложили правилните подправки.


Светът е аромат

Ако все пак сте фенове на моноподправките, тоест на подправките, които можете да си купите самостоятелно пакетирани, а не в ароматни миксове и искате, когато сготвите картофки с розмарин, цялата къща да ухае на тази южна билка, то е важно да знаете, че след като отворите пакетчето, трябва да съхранявате добре сместа. Бурканчетата са идеални за тази цел, а правилото е само едно - чист съд, в който няма остатъчни аромати и възможно по-малко количество въздух и слънчева светлина.

В асортимента на Picantina можете да откриете над 30 екзотични подправки, а традиционните български мерудии са с наистина божествен аромат. Предлагат се и миксове за боб, риба, кайма, тако и фахита. Откъснати с любов, подправките на бранда са запазена марка на всяка добра домакиня.