Необходими продукти:

4 бр. ябълки

2 с.л. краве масло

1 гл. лук кромид стар

1 зеле червено

4.50 ч.ч. бульон телешки

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер млян

1 с.л. лимонов сок

1/2 ч.ч. сметана квасена

1/2 вр. копър пресен

1/4 ч.ч. оцет винен

Начин на приготвяне:

Нарязват се 2 от ябълките, като се обелват предварително, на кубчета.

В голяма тава на средна температура се загрява маслото. Слага се лука и се запържва.

Добавят се ябълките. След 3-4 минути се слага и зелето, нарязано ситно. Разбърква се периодично в рамките на 5-6 минути.

Налива се оцета, оставя се да заври, разбърква се за да не залепне междувременно. Налива се и бульона, добавят се солта и пипера, и се оставя да заври.

Намаля се и се оставя да къкри, след като заври течността. Оставя се докато всичко омекне.

Междувременно се настъргват останалите ябълки, слагат се в малка купа и се добавя лимовия сок. Оставят се настрана за малко.

Когато супата е готова и всички продукти са се сварили, се маха от котлона и в нея се слагат ¾ от ябълките с лимона.

Разпределя се в купички, слага се по една лъжица сметана във всяка, поръсва се с останалите ябълки и наситнения копър.