Автор
Woman.bg

Шоколад и вино за влюбените на 14-ти февруари

Замисляли ли сте се какво обединява католическия Свети Валентин и православния Трифон Зарезан?

Негово величество виното, разбира се. За предпочитане - червено, все пак е и Денят на любовта. На 14 февруари се подаряват и огромни количества шоколад, най-често под формата на бонбони. А какво ще кажете да обедините символите на двата празника, шоколада и виното в изтънчен десерт - шоколадови бонбони с червено вино. Звучи невероятно, но едни от най-известните сладкиши в света се приготвят именно със сладки вина. Може би най-яркият представител в тази категория е изкусителното италианско тирамису. Сладкото вино "Марсала" е основна съставка в автентичния десерт.



Знаете ли, че:

* Джакомо Казанова, известен още като най-великия любовник на всички времена, пиел всяка сутрин чаша горещ шоколад, защото вярвал, че това го прави по-мъжествен.
* През XIX век лекарите съветвали своите пациенти да похапват шоколад, за да се успокоят след неосъществена любов.
* Ричард Кедбъри е произвел първата кутия с шоколадови бонбони за деня на Свети Валентин в началото на XIX век.
* Повече от 35 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце се продават на 14 февруари.
* В САЩ продажбите на шоколад за деня на Свети Валентин възлизат на 1 милиард долара.



Шоколадови трюфели с червено вино

Приблизителна цена: 6.00 лв.

Продукти: 225 г тъмен шоколад, начупен на ситно, 120 мл сухо червено вино, 30 г разтопено масло, 40 г какао.

Начин на приготвяне: В малък огнеупорен съд кипваме виното на средна температура. Дърпаме от котлона и го изливаме върху шоколада. Изчакваме няколко минути, докато шоколадът се разтопи, и разбъркваме до хомогенизиране. Добавяме и разтопеното масло. Оставяме сместа да изстине напълно за около 45-40 минути, като разбъркваме през 5-10 минути, за да не образува кора. С помощта на лъжичка загребете от сместа и я оформете на топче между дланите си. Оваляйте равномерно от всички страни всеки трюфел в какаото. Готовите бонбони подредете върху хартия за печене, докато се стегнат напълно. Трюфелите могат да издържат на стайна температура около 1 седмица, а в хладилника - до 3.

Пържола с бърз сос от гъби и червено вино

Приблизителна цена: 7.00 лв.

Продукти: 1 с.л. олио, 2 свински пържоли от бут (около 200 г всяка), 140 г гъби, нарязани на четвъртинки, 1 с.л. масло, листата от 2 стръкчета мащерка, 150 мл червено вино.

Начин на приготвяне: Загряваме олиото в тиган. Овкусяваме пържолите със сол и пипер и ги запържваме по 2-3 минути от всяка страна или малко повече в зависимост от това как ги предпочитате. Вадим ги и ги оставяме настрана да „починат”. Слагаме гъбите и листата от мащерка в тигана и ги запържваме за няколко минути, докато гъбите омекнат и станат златисти. Изсипваме виното и оставяме да ври, докато се посгъсти и получим сос. Изключваме котлона и добавяме маслото. Овкусяваме със сол и черен пипер. Заливаме пържолите с гъбения сос и сервираме.



Задушена риба във вино

Приблизителна цена: 9.50 лв.*

Продукти: 4 рибни филета с кожа (лаврак, ципура, пъстърва), 200 мл бяло вино или вермут, 200 мл течна животинска сметана, 1 ч. л. натурално царевично нишесте, по желание, 2 с. л. ситно нарязан копър, сол и пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Слагаме виното да заври. Оставяме го да покъкри 3-4 минути. Подправяме рибата със сол и пипер на вкус и я слагаме с кожата нагоре във виното. Оставяме я да се задушава под капак за 8 минути. Изваждаме я и я държим на топло. В останалата течност добавяме сметаната. Подправяме със сол и пипер на вкус и оставяме да поври 2-3 минути на силен огън. По желание можете допълнително да сгъстите соса с нишестето, разтворено в 2 с. л. студена вода. Накрая добавяме копъра и заливаме филетата.

* Цената е изчислена с филе от пъстърва.

Поширани круши в червено вино

Приблизителна цена: 14.50 лв.

Продукти: 4 големи круши, 500 мл червено вино, 100 г захар, 2 с. л. мед, 1 пръчка канела, пръчка ванилия, кората и сокът на 1 портокал, течна животинска сметана; за крема: 3 жълтъка, 1 с.л. брашно, 500 мл течна животинска сметана, 100 мл студено прясно мляко, 3 с.л. захар, шушулка ванилия.

Начин на приготвяне: Обелваме крушите, като запазваме дръжката. С малка лъжичка или със специален инструмент отстраняваме семките от долната част на плода, като издълбаваме малка кухина. Слагаме в дълбока тенджера виното, захарта, меда, канелата, ванилията, сока и настърганата кора на портокала. Ако е необходимо, доливаме вода, колкото да покрие крушите. Тенджерата оставяме на котлона на слаб огън. Варим около 20 минути, като времето зависи от това колко са твърди плодовете. Накрая трябва да останат леко твърди. Оставяме ги да изстинат във виното. Разбиваме жълтъците със захарта и течната сметана. В студеното мляко разтваряме лъжица брашно и на струйка при непрекъснато бъркане го добавяме към яйцата. Слагаме сместа в малка тенджера на слаб огън на котлона. Добавяме ванилията. Бъркаме непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Пълним крушите от долната страна със сметана. На дъното на чинията сипваме 2-3 лъжици от крема. Отгоре поставяме крушата и сервираме.

Източник: novinar.bg