Автор
Цвета Герчева

С лед или без и в каква чаша - време е за вино!

Навън вече захладня и е време за вино! Много вино! Как обаче да направим така, че да извлечем максимално удоволствие от всяка глътка? Ние в Woman.bg сме отявлени ценители на радостта от доброто питие, затова ви предлагаме няколко изпитани правила за това как трябва да пием виното си, за да ни носи то максимална наслада.

С лед или без?


Опитайте се да си поръчате чаша бяло вино в Италия, а след това помолете сервитьора за няколко бучки лед. Всъщност...сигурни ли сте, че искате да срещнете неговия поглед? Обикновено на Ботуша смятат за истинско кощунство виното да се "разваля" с лед. "Ама няма нужда, това е хубаво вино", или пък "Сигурна ли сте, защо не го опитате първо без"... Това е мекият вариант на италианското възмущение, което сме изпитвали лично и нееднократно. Наскоро даже един страхотен ресторантьор в Сицилия заведе почти целия екип до избата си, за да ни покаже в какъв специален хладилник стои виното, уверявайки ни, че сме получили чаша бяло вино с перфектна температура. Дамммм - заключението е, че май само в България си пием виното с лед, ама пък какво да направим, като ни е вкусно точно така.

Изводът: Ледът е по-скоро забранен, що се отнася до виното. И все пак, ако предпочитате бялото вино с едно, две кубчета, трябва да знаете, че така се лишавате от голяма част от аромата и вкусовите показатели на напитката.


Охладено или на стайна температура?

Охладено, студено или на стайна температура? За различните вина правилата са различни, зависи дали ще пиете бяло, червено или розе. И все пак - има някои тънкости, които е добре да знаете. Ако сте истински фен на вината (можете да поръчате от страхотната селекция на Drinklink и да ви ги доставят направо до вкъщи), трябва да знаете, че най-добре е гроздовите еликсири да се съхраняват в специални хладилници, които са разделени на няколко зони - съответно за бели и червени вина. И все пак - ако държите виното вкъщи, пазете го от топлина и светлина и го оставете да почива на някое хладно място. Що се отнася до червените вина, които по традиция се консумират на стайна температура, имайте предвид последните тенденции. Енолозите и сомелиерите са категорични, че цялата идея на понятието "стайна температура" се крие някъде в 18 век, когато стайната температура в каменните замъци и шата е била... доста по-ниска от тази в днешните домове. Така че, по последна мода пробвайте червеното вино съвсем леко охладено и ще видите, че удоволствието от напитката си заслужава.

Ако пък искате да охладите бялото вино в домашни условия, добрата стара техника с ледарката върши отлична работа. Накиснете бутилката заедно с бучките, малко вода и една лъжица сол. Така ще имате отлично бяло вино за около 15-20 минути.

Изводът: Поръчайте си хубави вина (разгледайте асортимента и цените ТУК) и им се наслаждавайте.


Чашата - тази стара куртизанка

Ако има нещо, което може да съсипе удоволствието от виното за около 1 секунда, това е зле подбраната чаша. След десетки дегустации, майсторски класове и винени турове, можем категорично да заявим, че нейно величество чашата е... адски е важна. За да се насладите истински на вашето вино, трябва да знаете, че то трябва да заема около 1/3 от обема на чашата. Допустимо е да я напълните най-много до най-широката й част, но все пак внимавайте да не прекалите - трябва да оставите достатъчна възможност на напитката да се аерира (да подиша) и да разгърне аромата си.

Неслучайно добрите дегустатори казват - сипете ми лошо вино в правилната чаша и ще си затворя очите за качеството. Истината е, че и обратно - едно отлично вино, налято в... просто някаква чаша, може да загуби много от качествата си. Ама наистина много. Не вярвахме, опитахме едно и също вино в обикновена чаша и в специална от серията на Riedel и... вече сме убедени. Добрата чаша за вино носи голяма радост.

Тя не бива да е от дебело стъкло и трябва да е внимателно подбрана. Освен класическото разделение - за бяло, за червено и за шампанско, чашите за вино имат десетки разновидности. Има такива, например, конструирани специално за каберне. Идеята е, че точно тази чаша събира вкуса и ароматите на този сорт и ги "изсипва" при отпиване в точно определена зона от езика - там, където рецепторите ни са най-обострени.

Изводът: Дайте ми добра чаша и аз ще преглътна всяко вино!