Автор
Woman.bg

Пълнени тиквички с пилешко месо по мексикански

Съставки:

за лодчиците от тиквички:

1 л доматена паста
сол
черен пипер
с.л. чили
3 с.л. вода
1 с.л. кимион
с.л. риган
4 бр. пилешки гърди
ч.ч. зелена чушка
връзка магданоз
3 скилидки чесън
зелен лук
1 с.л. зехтин
4 тиквички
за поръсване отгоре:

ч.ч. сирене чедър

за соса Енчилада:

черен пипер
сол
с.л. кимион
с.л. пилешки бульон
2 с.л. чили сос
1,5 ч.ч. доматен сос
с.л. чили
зехтин
2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

За соса Енчилада: в тиган се загрява зехтина и се сотира за кратко чесъна. Прибавят се чили соса, чилито на прах, кимиона, пилешкия бульон, доматения сос, солта и пипера. Оставя се да заври. Котлона се намаля на ниска степен и се готви за около 5-10 минути.

За лодките от тиквички: в голяма тенджера се слага да заври вода. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Тиквичките се нарязват на половина по дължината, след което се използва лъжица за да се издълбае всяка половинка във вид на лодка. Издълбаното от тиквичките се нарязва на ситно. Издълбаните половинки се пускат във врящата вода и се варят 1 минута, след което се отстраняват от водата. В голям тиган се загрява зехтин, прибавят се лука, чесъна и чушките. Сотират се за около 2-3 минути, докато лука поомекне. Прибавят се нарязаните парченца тиквички, сол и пипер. Продуктите се готвят за още около 4 минути. Прибавят се кимиона, ригана, чилито на прах, водата или бульона, доматената паста и се готвят още няколко минути. Най-накрая се прибавя нарязаното пилешко месо, бърка се още 3 минути. Изсипва се 1/4 от мексиканския сос във тавичка като канапе и се поставят издълбаните половинки тиквички.

Всяка от тиквичките се пълни със пилешката смес като се притиска силно. Всяка тиквичка се пълни с енчилада сос и накрая се завършва със сирене чедър.

Покрива се с фолио и се готви около 35 минути, докато сиренето се разтопи и тиквичките са напълно готови. Фолиото може да се махне, за да се запекат.

По желание се гарнират със ситно нарязан магданоз и зелен лук.