Необходими продукти:

8 бр. пилешки плешки

1 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

2 щипка черен пипер млян

1 гл. лук кромид стар

2 ск. чесън стар

2 с.л. доматена паста

2 бр. нахут консерва

1 ч.л. лют сос "Хариса"

1/2 ч.ч. бульон пилешки

1/2 вр. магданоз пресен

1 бр. лимон

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 220 С.

В голяма огнеупорна тенджера (да става за готвене във фурна) или тиган се загрява зехтина.

Пилето се подправя с малко сол и пипер. Запържва се от двете страни, ако се наложи – на 2 пъти. Прехвърля се в купа.

Мазнината се отцежда от тигана, като се оставя съвсем малко. Добавят се лука и чесъна и се сотират около 3-4 минути. Добавят се доматената паста и предварително нарязания и отцеден патладжан, след това – нахута, сос хариса и бульона. Оставя се да къкри.

Към нахута се добавят пилето и чери доматчетата, и се слага във фурната. Запича се до готовност, около половин час, в зависимост от фурната.

Плешките могат да се заменят с друга част от пилето.

Ястието се поднася гарнирано с магданоз и лимон.