Класика в уикенд-менюто - огретен, но с лека импровизация по темата. Това е нашето готварско предложение днес, което горещо препоръчваме за неделн обяд.

Освен картофи и сирене обаче, сме добавили и карфиол, а ако в момента ви е трудно да се снабдите с такъв, заменете го с картофи. Само не забравяйте да намалите количеството наполовина.

Същата рецепта се получава чудесно и с тиквички, вместо с карфиол - зависи само от вас.

Необходими продукти за около 4 порции:

800 грама картофи, нарязани на дебели филийки
1 килограм карфиол, накъсан на розички
200 грама пушен бекон, нарязан на кубчета
100 грама средно твърдо сирене като чедър или грюер, едро настъргано
200 милилитра сметана, по възможност нискомаслена
2 големи глави лук, нарязани на дребно
1 супена лъжица зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Междувременно задушете леко бекона в зехтина, докато добие лек златист цвят. Добавете лука и оставете да омекне за около 10-12 минути.

Междувременно сложете картофите в тенджера с вода и оставете да заври. Добавете и карфиола, след което сварете за около 6-7 минути или докато омекнат.

Дръпнете от котлона и отцедте. В подходяща тава подредете един пласт картофи и карфиол, след което поръсете с бекон, лук и шепа сирене. Напръскайте със сметана и овкусете по желание с черен пипер, чубрица и дори пресен магданоз.

Повтаряйте така подреждането на пластовете, докато свършат продуктите. Накрая залейте с още малко сметана (може и да не използвате цялото количество) и овкусете.

Печете около 30 минути, след което оставете за 1-2 минутки. Сервирайте с хрупкава зелена салата и порция чисто месо по избор.