Автор
Woman.bg

Няколко нетрадиционни рецепти за Бъдни вечер

Един от най-специалните празници в годината вече чука на вратата и сигурно много от вас са в трепетно планиране на менюто за Бъдни вечер.

Имате пълната свобода да се развихрите в кухнята на празничния ден, но трябва да спазите само едно единствено условие – ястията да са постни. Може да заложите на добрия стар фасул, леща и чушки, които са неизменна част от българската трапеза на този празник. Ще ви споделим и един много любопитен факт. Знаете ли всъщност откъде идват така популярните зелеви и лозови сърми, чушките, бобът и лещата и как се налагат в кухнята ни за празника? Не, не е от бабите на село, а от богатите градски домакини в началото на XX в. Разбира се, през годините са се появявали и обратните твърдения, но истината е, че това няма никакво значение. Най-важното на празника е да си приготвите вкусни ястия по ваш вкус. Днес ще ви предложим и няколко традиционни и не толкова традиционни рецепти за трапезата на Бъдни вечер.

Пълнена тиква с плодове

View post on Instagram
 


Необходими продукти:

½ тиква

25 г сушени сливи

25 г сушени череши

25 г сушени кайсии

2 ябълки

100 г захар

1 ч.л. канела

3 с.л. мед

2 с.л. олио

100 мл коняк

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се накисват в коняка. Тиквата се почиства от семките и се поръсва с мазнината. Поставя се върху тава, застлана с хартия за печене и се пече на 180 градуса за 40 минути. Плодовете се отцеждат от алкохола, ябълката се почиства и нарязва на кубчета. Всички плодове се разбъркват добре с канелата, захарта и меда. Получената смес се разпределя в кухината на запечената тиква и се поставя отново във фурната за още 15 мин. Сервира се охладена.

Орехов пастет

Необходими продукти:

1 ч.л. сол

100 г орехи

10 с.л. олио

1 ч.л. черен пипер

2 скилидки чесън

2 с.л. магданоз

Начин на приготвяне:

Орехите се запичат на сух тиган до златисто. Прехвърлят се в блендер заедно с останалите съставки без мазнината. Смилат се на пастет, като мазнината се прибавя постепенно в сместа като при направата на майонеза. Полученият пастет се прехвърля в купички за сервиране. За по-мек вкус на пастета чесънът може да се запече преди прибавяне.

Портокалов тиквеник

View post on Instagram
 


Необходими продукти:

½ тиква

500 г кори за баница

1 с.л. канела

4 с.л. мед

100 г кафява захар

25 г орехи

10 с.л. олио

1 портокал

За сиропа:

100 г захар

200 мл вода

1 портокал

Начин на приготвяне:

Орехите се начукват на ситно и се запичат до златисто на сух тиган. Оставят се настрана. Тиквата се настъргва на едро ренде.
В дълбок съд се поставя половината от мазнината и тиквата се задушава заедно със захарта, меда, кората от единия портокал и канелата, докато омекне. Преди да се отстрани от огъня, се прибавят и орехите. Корите се разстилат в предварително намазнена тава и се редуват две кори – плънка, кора – мазнина, кора – плънка, докато се завърши с двойна кора. Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

През това време водата и захарта се сваряват на сироп заедно със сока от двата портокала и резени от единия портокал. Когато тиквеникът се охлади, се залива с горещия сироп.

Пълнени чушки

Необходими продукти:

10 бр. Сушени червени чушки

40 с.л. Домашна боб яхния

2 с.л. Олио

200 мл вряла вода

Начин на приготвяне:

Чушките се заливат с врялата вода. Оставят се да престоят 15 минути. През това време фурната се загрява на 180 градуса. Тава се намазнява с олиото. Чушките се отцеждат добре и всяка се пълни с по четири супени лъжици от бобената яхния. Чушките се подреждат в намазнената тава и се запичат за десет минути. Сервират се топли.

Карамелен гирлянд

Необходими продукти:

100 г царевица за пуканки

200 г захар

1 ч.л. сол

6 с.л. масло

1 ч.л. канела

1 ч.л. ванилов екстракт

бял конец

игла

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се загряват две от лъжиците масло и се изсипват царевичните зърна. Съдът се покрива и се разтръсква добре, за да не залепват пуканките. Оставят се да се охладят добре. В друг съд се поставя захарта и когато започне да се карамелизира, се прибавят маслото, подправките и солта. С получения карамел се заливат пуканките и се рабъркват добре. Оставя се да се охладят. Конецът се вдява и с иглата се нанизват една по една пуканките. Полученият гирлянд се поставя елхата.

Четете още: Кисело зеле на фурна по унгарски