Автор
Цвета Герчева

Може ли чаят без ром? Не и тази зима!

Навън зимата е в разгара си, температурите често са минусови, а ние все повече се замисляме как да сгреем деня си с нещо топло и приятно. Ето защо днес ви предлагаме една изпитана рецепта - чай с ром. Руснаците казват, че това е напитката, която може да направи даже и най-мрачното ежедневие поносимо. И как да е иначе - ароматният, леко сладък, с дъх на ванилия и билки чай с ром е всичко, което можем да искаме в студените дни.


И ако се чудите кой е откривателят на тази така знаменита комбинация - имам една история за вас.

Всичко се случило преди няколко века, когато знаменитите пирати обикаляли Карибските острови, плячкосвали, завладявали и се впускали със страст в морски битки. Живеели на ръба между живота и смъртта и ако има нещо, което обожавали - това бил добрият ром. Екипажът на страховитите пиратски кораби пък бил такъв почитател на напитката, че често се оказвало, че на борда нямало нито един трезвен.


Капитаните на корабите решили да предприемат строги мерки. И, не. Не забранили на моряците рома. Наложили им строги наказания, ако го пият чист и просто им наредили да го разреждат с чай или вода. Това е историята на напитката, която ние днес наричаме грог.

Така карибските пирати създали един еликсир, който вече почти 300 години не е променил рецептата си. И макар колегите на Джак Спароу да не са известни с финия си вкус към живот, има един пират, който всички познаваме - легендарния Хенри Морган.

Капитан Морган има легендарна съдба, но най-интересното е, че след всички свои подвизи се оказва един от малцината успешно "пенсионирани" пирати, които успели да се порадват на плячкосаните си богатства и да доживеят спокойни старини. В случая с Хенри, той си отива от този свят някъде в края на 17-и век като губернатор на Ямайка. Дали е прекарал последните дни от живота си, пиейки страхотен ямайски ром в голямото си палацо край карибските брегове? Сигурна съм, че да.

Днес ние често си спомняме за него, когато отпиваме от страхотните бленди на Сapitan Morgan - легендарният ром, кръстен на още по-легендарния карибски пират. Аромат на ванилия, мед, дъбови нотки, хибискус - напитката все още носи магията на първите откриватели и завоеватели.

А чаят с ром, тази комбинация, създадена за "наказание" на моряците, днес се оказва истинско спасение в студените дни.

И ако се чудите как да я приготвите, ето няколко съвета:

*Когато приготвяте чай с ром, задължително сложете малко захар или мед - така ароматът на рома ще се разгърне по-пълно.

*Забравете за зеления чай. Ромът "обича" тъмните чайове - от ароматни билки или пък черният и червен чай.

*Ако се чудите дали рома си отива с кафето - отговорът е да. Няколко капки качествен ром (можете да разгледате селекцията страхотни ромове на drinklink тук и да поръчате направо да ви доставят до вкъщи) е всичко, което кафето ви иска в студените дни.

*Ако сте фенове на коняка, не го спестявайте в чая. Той е отличен приятел на рома. Все пак правилото е две части ром, една част коняк.