Необходими продукти:

за блата:

6 яйца
2 с.л. мед
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. орехови ядки
за крема:

400 г заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
250 г маскарпоне
250 г филаделфия
за крема

100 г орехови ядки
за сиропа:

2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Яйцата, медът и захарта се разбиват до побеляване. Постепенно се добавят брашното и орехите, като се бърка с шпатула.

Сместа се изсипва във форма за торти, покрита с хартия за печене.

Сладкишът се пече на 200ºС, като се проверява с клечка за готовност. След като е готов, се разделя на няколко равни части.

За сиропа: захарта се карамелизира и докато е още гореща, се залива със студена вода. Бърка се до пълното разтваряне на захарта във водата.

За крема: в купа се смесват маскарпонето, филаделфията и пудрата захар. Разбива се на ниска степен и се добавя заквасената сметана. Разбърква се до получаването на пухкав крем.

За сглобяването на тортата се използва ринг или подходяща форма. Поставя се единият блат, сиропира се с карамеления сироп и се намазва с половината количество от крема. Върху него се поставя другият блат, сиропира се и се намазва с останалия крем и така до изчерпване на продуктите.

Най-отгоре тортата се поръсва със смлени орехови ядки. Добавя се и натрошен или настърган шоколад.

Тортата се поставя в хладилник за минимум 8 часа, за да стегне.