Повечето мексикански ресторанти предлагат крем карамел. Перфектният предварително направен десерт, крем карамелът е леко и вкусно ястие, което може да седи в хладилника за няколко дни без въобще да губи свежестта и вкуса си.

Време за приготвяне: 45 минути + 4 часа в хладилник
Време за готвене: 1 час и 15 минути

Продукти за 8-10 порции:

2 чаши захар
1 1/4 чаша вода
12 големи яйца
400 мл мляко (кондензирано може)
2 чаени лъжици ванилова есенция
2 чаши мляко
2 чаши млечна напитка
1 канела

Ето и как се приготвя:

Смесва се захарта с ½ чаша вода в средна тенджера и се готви на среден огън, разтръсква се от време на време, докато цветът не стане тъмно кафяв и ароматът не стане карамелов. Използва се дървена лъжица, натопена в студена вода, за да се отдели неразтопената захар.

След това се излива достатъчно от горещия карамел в 20-см. съд за печене на торта, покривайки дъното и страните. Съда леко се разклаща. Бавно и внимателно се добавя оставащата ¾ чаша вода в карамела.

Нека кипне, докато карамелът се смеси за 5 минути. (Бърка се и се топва в студена вода с дървена лъжица)

Карамеловия сос се дърпа настрани и се оставя да се охлади.

През това време фурната се загрява до 160 градуса.

Разделят се 6 от яйцата. В голяма купа се смесват 6-те яйца, отделените жълтъци, подсладеното мляко и ваниловата есенция. Излива се млякото и млечната напитка в средна тенджера.

Канелата се нарязва с върха на остър нож и се пуска в млякото, докато млякото кипне и се дърпа после от топлината. Постепенно се излива горещото мляко в айчената смес, като трябва да се бърка постоянно. Млякото се сипва през цедка в съда с карамела.

Съда се поставя в голяма тавичка, пълна с вода, и после се поставя във фурната.

Пече се за 1 час и 10 минути, докато центърът още е твърд, когато се пипне с пръстче.

Съда се заделя на водна баня да се охлади. Дърпа се от водната баня, покрива се и се слага в хладилника поне за 4 часа.

Разрязва се с нос по края на съда и нежно се притиска дъното, за да се разхлаби.

Покрива се с чиния и се обръщат двете заедно, за да падне крем карамелът в нея.
Нарязва се и се сервира със студен карамелов сос.