Необходими продукти:

1 шушулка ванилия

1 ч.ч. кисело мляко

1 пакетче бакпулвер

2 с.л. олио

3 ч.ч. брашно

3 яйца

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа.

Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб, и олиото. Разбива се до хомогенизиране и се добавя ванилията.

Яйчената смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто.

Полученото тесто се разделя на две топки и се разточва върху набрашнен плот на кора, тънка 0,5 см.

С метални резци се изрязват кръгове, в средата на които се правят по-малки отвори.

Пържи се в обилно количество олио (поне 2 пръста). Когато изплуват в олиото, поничките се обръщат с дървени щипки, без да се пробождат.

След като се извадят от мазнината, се поставят за малко върху кухненска хартия да се изцедят.

Поръсват се с пудра захар или се гарнират със сладко по избор.