Необходими продукти:
1 шушулка ванилия
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа.
Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб, и олиото. Разбива се до хомогенизиране и се добавя ванилията.
Яйчената смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто.
Полученото тесто се разделя на две топки и се разточва върху набрашнен плот на кора, тънка 0,5 см.
С метални резци се изрязват кръгове, в средата на които се правят по-малки отвори.
Пържи се в обилно количество олио (поне 2 пръста). Когато изплуват в олиото, поничките се обръщат с дървени щипки, без да се пробождат.
След като се извадят от мазнината, се поставят за малко върху кухненска хартия да се изцедят.
Поръсват се с пудра захар или се гарнират със сладко по избор.