Трябва да признаем, че си падаме по засукани манджи, но не и по дългите рецепти. И май точно за това френската кухня не може да ни спечели във фен клуба си.

Обаче през изминалия уикенд се отдадохме на експерименти и решихме да подобрим с лек френски привкус старата рецепта на баба за кекс с череши.

Разглеждахме доста предложения по темата и много се впечатлихме от френски сладкиш, подобен на пай, който се нарича Clafoutis.

Ето и необходимите продукти за 8 порции:

225 грама едри тъмни череши, почистени от дръжките и костилките
75 грама лешници, почистени от външната обвивка и изпечени
90 грама захар
150 милилитра сметана
2 големи яйца + 3 големи жълтъка
1 супена лъжица брашно
щипка сол
1 ½ супена лъжица бренди (по желание)
25 грама сурови нарязани бадеми (по желание)
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете в кухненски робот или блендер лешниците и брашното, така че ядките да се смелят добре. Изсипете микса в подходяща купа и разбъркайте със захарта и солта.

Добавете целите яйца едно по едно, а след това и жълтъците. Изсипете и сметаната и разбъркайте добре до получаването на идеално гладка смес с гъстота като тесто за палачинки. Оставете в хладилника в съд с капак за една нощ.

Ако използвате брендито, сложете почистените череши в него, също за през нощта.

На следващия ден загрейте фурната до температура от 220 градуса и използвайте тавичка с диаметър 20 сантиметра, намазана с масло.

Извадете охладеното тесто, което вероятно е получило коричка отгоре, и разбъркайте бавно, докато отново се превърне в еднородна смес. Изсипете около 175 милилитра от нея в тавичката (използвайте мерителна купа за целта).

Подредете нагъсто част от черешите (само на един пласт) отгоре и залейте с останалата част от тестото. Отгоре можете да поръсите с бадемите, ако ще ги ползвате.

Печете около 30-4 0минути в средата на фурната, докато сладкиша бухне и добие златист цвят отгоре. За всеки случай проверете с тънък нож или клечка дали сладкиша е добре изпечен.

Когато е готов, извадете и поръсете леко с пудра захар. Най-добре сервирайте горещ, гарниран с топка сладолед по избор.