Преди години колегите от Men.bg се шегуваха с нас, че живеем на трици, фрешове и плодове, истината е, че ние винаги сме били и ще бъдем привърженички на здравословното хранене, а сега сме решили да направим една крачка по-напред - решихме да си вземем блендер за офиса!

След като си направихме кратко женско съвещание установихме, че на част от нас сутрините просто не им стигат за закуска у дома, а няколко от момичетата споделиха, че с удоволствие биха си приготвяли смути за следобедна закуска. Преценихме, че по този начин ще си спестим средства от междинни похапвания навън, а и всеки ден една от нас ще има възможността да изненада другите с по някое питателно смути или шейк.

Спряхме се на Philips ProBlend 6. Избрахме него, защото пасира по-гладко плодовете и зеленчуците, а освен това може да се справи и с лед, което е чудесно предимство, поне според момчетата от офиса. Така някои от нас ще могат да се наслаждават на здравословни смутита, а други на разтапящи коктейли.

След кратко обсъждане избрахме топ 3 на рецептите, които най-често си приготвяме напоследък и решихме да ги споделим с вас. Те са питателни и много енергизиращи, а ако искате да вземете своето смути с вас, Philips ProBlend 6 разполага с чудесна лека чаша, която можете да носите навсякъде.

Първата рецепта е за шоколадов шейк с кисело мляко и включва:



Необходими продукти:

кисело мляко
рожков
мед
банан
сусамов тахан

Киселото мляко е богато на незаменими аминокиселини, То съдържа калий и калций, освен това то увеличава "добрите" бактерии в храносмилателната система и подобрява имунната система. Рожковият пък съдържа витамини A, B, B1, B2, B3, B6, D, както и магнезий и калций. Всички знаем за незаменимите качества на меда, който съдържа витамини от групите А, В, С, К, Е.

Бананът се използва широка в здравословните десерти и смутита, защото им придава плътност и гъстота. Те подобряват зрението, предпазват от констипация и помагат при депресия. Сусамовият тахан също може да се похвали с полезните си свойства, той съдържа селен, цинк, омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и протеини.

Смутито се получава изключително бързо, просто поставете всички съставки заедно и блендирайте с Philips ProBlend 6.

Плодово смути с боровинки и кокосово мляко:



Необходими продукти:

боровинки
банан
кокосово мляко
мед

Начин на приготвяне

Боровинките са един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти. Освен това те са източник на фибри и витамин А и С.

Този вкусен плод понижава кръвната захар, изследвания показват, че консумацията му забавя и стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Бананът не само придава плътност и сладост на напитката, но и е изключително полезен за организма. Бананите са богати на желязо и стимулират производството на хемоглобин в кръвта, като по този начин помагат в случай на анемия. Калият, съдържащ се в плода, пък подпомага мозъчната дейност.

Кокосовото мляко пък е високо съдържание на фосфор и калций, поради което намалява риска от развитие на остеопороза. Добър източник е и на желязо, а витамините и минералите в него поддържат кожата еластична и млада.



Следва и рецепта за зелено смути със спанак, ябълки и авокадо

Необходими продукти:

шепа суров спанак
стръкче целина
1 зелена ябълка
½ авокадо
½ чаша кисело мляко
½ чаша прясно мляко
1 с.л. семена от чиа или пшеничен зародиш

Начин на приготвяне:

Разбийте всички съставки в блендер до получаването на полугъста консистенция.

Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини.

Спанакът съдържа белтъчини, въглехидрати и мазнини, захар, витамини А, Е, С, H, К, PP, витамини от групата B, бета каротин. Съдържа още много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен. Витамините А и С в спанака се запазват при термична обработка.


Снимка: Getty