Варен ориз, на ролки или топки, с риба, зеленчуци или плодове - това представлява традиционното японско ястие суши.

Съвременната версия на древната за Япония рецепта е създадена от готвача Ханая Йохи. Тя представлява една от най-ранните форми на бърза храна. По негово време сушито се е ядяло с ръце и е било предназначено за хапване по път или в театъра, пише dete.bg.

Въпреки че японското суши набира все по-голяма популярност и у нас, много хора го избягват, защото го смятат за опасно. Всъщност, изискванията за приготвянето му са много строги, предвид факта, че се употребява сурова риба.

Според европейските закони тя задължително се замразява за поне 24 часа на поне минус 20 градуса, което убива вероятно съдържащите се в нея паразити. Избягва се употребата на риба-тон, която често съдържа големи количества живак.

Всъщност, консумирането на суши е цял ритуал. Освен че се поднася в специални съдове, за неговото представяне пред клиентите се използва "суши-влак". Върху конвейерна лента се движат съдове с различен цвят, като всеки от тях съдържа различна комбинация от сушита. Когато съдовете минават покрай клиентите, те си избират храната визуално. Цената се определя от цвета на избраната чинийка.

У нас в големите супермаркети вече се продават специални комплекти, с помощта на които можем да си спретнем едно домашно суши. Вижте една рецепта за плато от три вида суши, ако вкъщи сте любители на този тип японска храна.

Плато суши

Необходими продукти:

За ориза:


500 гр ориз „Нишики”
3 с. л. оризов оцет
6 ч. л. захар

За 2 броя „Хосо маке”:

100 гр филе от сьомга
1/2 краставица
1 кора „Нори”

За 2 броя „Футо маке”:

1 морков
1 кора „Нори”
1/2 авокадо
1/2 краставица

За 2 броя „Ура маке”:


40 гр рулца от раци
1/2 авокадо
1 кора „Нори”
сусам за овалване
уасаби и соев сос за гарниране

Начин на приготвяне:

Оризът се слага на течаща вода около 15 минути, за да се отмие нишестето, след което се отцежда и се сварява в 750 мл вода. Поелият цялата течност ориз се оттегля от огъня и се овкусява със захарта и оцета, докато е топъл. Оставя се да се охлади. Краставицата се обелва и се нарязва на ивици, като вътрешната част се отстранява. Кората “Нори” се поставя върху рогозка и се покрива с ориз. Слагат се ивички краставица и ивици от сьомгата и се завива на руло с помощта на рогозката. Краищата на кората се намазват с вода и рулата се нарязват на парчета “Хосо маке” с помощта на намокрен нож.

Останалите ленти краставица и нарязаният на жулиени морков се овкусяват с оризов оцет и захар, след което се подреждат върху покрита с ориз кора “Нори”. Авокадото се почиства от семето и се нарязва на ивици, които се слагат върху ориза, моркова и краставицата и се завиват на руло. Краищата на кората се намокрят.

Оризът за “Ура маке” се разстила върху покрита с найлон рогозка и върху него се поставя кора “Нори”. Върху кората се поставят ивици авокадо и рулца от раци и се завиват на руло с помощта на рогозката. Найлонът се премахва и рулото се овалва в запечен на сух тиган сусам. Рулата “Футо маке” и “Ура маке” се нарязват на парчета и се поднасят с парчетата “Хосо маке”. Сушито се гарнира с уасаби и соев сос.