Необходими продукти:

1 с.л. брашно тип 500

1 к.ч. олио

1 гл. кромид лук стар

1 ч.л. сол

1 бр. яйца

1 бр. чесън глави

1 стр. босилек

1 щипка черен пипер млян

2 ч.л. червен пипер

1 с.л. попдправка за кайма

3 с.л. галета

5 с.л. доматена паста

5 бр. гъби печурки

2 бр. зелени чушки

300 г телешка кайма

Начин на приготвяне:

Каймата се замесва с галета, подправки, яйце и се оставя да престои в хладилника.

През това време всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват на кубчета.

Докато мазнината се загрее в дълбок тиган с капак, каймата се изважда и се оформя на малки кюфтенца. Леко се запържват и се вадят, когато вече няма опасност да се разпаднат.

На тяхно място се изсипва първо чесън с лук и се разбърква, малко след това всички останали зеленчуци и се оставят за 3 мин под капак.

През това време доматената паста се забърква с брашното и 500 мл вода.

Към омекналите зеленчуци се добавя червения пипер, веднага след разбъркването се излива сместа с пюрето и брашното и след последно разбъркване се оставя на слаб огън за около 5 минути да къкри.

След изключване на котлона соса си почива още малко на котлона.

Кюфтенцата се сервират със соса.