Необходими продукти:

500 г маслено тесто
5 круши, обелени, почистени и нарязани на филийки
25 г кафява захар и малко за поръсване
голяма щипка „смесена подправка“
филирани бадеми за украса
течна сметана или яйчен крем, за сервиране

За коричката:

140 г овесени ядки
50 г брашно
50 г смлени бадеми и още малко, ако крушите са по-сочни (виж съвета долу)
100 г кафява захар и малко за поръсване
140 г студено краве масло, на кубчета
3 с.л. мед

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Разточете тестото и покрийте с него 23-сантиметрова форма за тарта, като го оставите да излиза над ръба. Покрийте го с хартия и топчета за печене и го сложете във фурната за 20 мин. Махнете хартията и топчетата и го върнете за още 10 мин или повече, докато основата стане кафеникава.

Четете още: Солен киш без блат

Междувременно оваляйте крушите в захарта и подправката и ги оставете настрана. За да приготвите коричката, сложете овесените ядки, брашното и смлените бадеми в голяма купа със захарта и щипка сол. Добавете маслото и го втрийте в останалите съставки до получаването на мека смес. Добавете меда и разбъркайте.

Усилете фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете крушите върху основата, разстелете овесената смес на кръг и покрийте с него тартата. Поръсете с филираните бадеми и още малко захар и печете 30 мин. Оставете десерта да изстине няколко минути и го поднесете с течна сметана или яйчен крем.

Четете още: Ябълков сладкиш

Съвет: Ако крушите са добре узрели и сочни, поръсете основата със слой смлени бадеми, преди да сложите плодовете, за да не омекне (ако са твърди, това няма да е необходимо). Източник: goodfood.bg