Автор
Марина Стоименова

Визите паднаха – ето 5 града, които да посетим в Канада

Съвсем доскоро, да кажем до преди 10-20 години, беше по-възможно българин да стъпи на луната, отколкото да замине за Канада. Въпреки че визите за северноамериканската държава се издаваха с една идея по-лесно, отколкото тези за САЩ, нуждата да бъдеш „проверен“ и „одобрен“, защото си „подозрителен балкански обект“, години наред спираше хората, които не искат да емигрират „завинаги“ в Новия свят, а просто биха желали да се разходят или да погостуват на свои роднини в Канада.

Но от 1 декември тази година нещата вече са коренно различни. Българите и румънците вече пътуваме безвизово до Канада, с което се потвърждава статута ни на равноправни граждани на ЕС – поне в очите на далечния Нов свят.

Положителната страна на липсата на визи е, че превръща пътуванията до Канада в точно толкова лесни, колкото и тези из Европа - стига да разполагаш с необходимите средства, разбира се.

Лекотата, с която можеш да заминеш, със сигурност засилва неимоверно любопитството на пътешествениците към тази все още непозната дестинация. Защото, нека си го кажем направо – който е искал да емигрира в Новия свят, вече отдавна живее там, докато ние любопитните туристи, тепърва започваме да проучваме къде да идем и какво да посетим в тази страна-континент.

Но къде да се отиде не е лесно да се избере.

Канада е втората най-голяма държава в света след Русия. Населението й е над 33 милиона души, а официалните езици са английски и френски. Територията й се простира из три климатични зони – умерена, субполярна и полярна, а бреговете й се мият от три океана: Атлантическия - на изток, Тихия - на запад и Северния ледовит - на север.

От космополитното Торонто, до планинските върхове на Скалистите планини, Канада предлага разнообразни пейзажи и съчетава немислими природни красоти с някои от най-дружелюбните и мултикултурни градове в света. А за начинаещият турист определено е най-добре да започне от тях:

Град Квебек


Пътешествието до Новия свят е хубаво да стартира от най-източната част, която е най-достъпна за полет от Европа: френскоговорящата провинция Квебек, която наподобява цяла огромна отделна държава в рамките на Канада. Това е най-голямата по площ провинция в страната - близо три пъти по-голяма от Франция. Столицата на Квебек е град Квебек, разположен по устието на река Сейнт Лорънс. Жителите на града се отличават от всички останали канадци освен с особения си манталитет, за който в цяла Канада се носят шеги, и с това, че говорят основно френски. Отличават се и с религиозността и традиционализма си - близо 90% от жителите се самоопределят като католици.

Основна забележителност: Внушителният и огромен замък „Фронтенак“, построен в късно-романски стил е същински туристически символ на град Квебек. Всъщност представлява хотел и съвсем не е толкова стар – издигнат е в края на 19 век.



Монреал

Монреал е сред най-големите източноканадски градове и основен притегателен център в провинция Квебек. Разположен е на остров, създаден от сливането на огромните реки Свети Лаврентий и Отава. Градът е наречен по името на възвишението Маунт Роял (Mount Royal) и се отличава с три хълма, най-високият от които е 232 м. Тук френският отново е официален език, а религията е преобладаващо католическа, но в същото време Монреал е в пъти по-мултинационален от Квебек.

Основна забележителност: Нотр-Дам дьо Монреал е грандиозна базилика, издигната в неоготически стил, като интериорът й е пъстър и многоцветен. Таванът е изрисуван в тъмно синьо и е украсен със златни звезди, а витражите изобразяват картини от живота в града.



Торонто

Най-големият град в Канада е и столица на провинция Онтарио. Той е разположен на северния бряг на огромното езеро Онтарио (14-ото най-голямо езеро в света) и определено е финансовия, технологичен, културен и артистичен център на страната. Това е и един от етнически най-разнообразните и космополитни градове в света. Наричан е на майтап „Ню Йорк, управляван от швейцарци“, заради съчетанието си от места за хапване, пийване и забавление, наподобяващи американския град, но това е съчетано с чисти и поддържани тротоари и алеи, поддържани със „швейцарска прецизност“.

Основна забележителност: Кралският музей „Онтарио“ е един от най-красивите музеи в света, като в него има над 6 млн. експоната от културата, природата и историята на Канада. Особено впечатляваща е новата сграда на музея, която е по дизайн на големия архитект Даниел Либескинд, а абстрактната й форма наподобява потъващ айсберг.



Отава

Столицата на Канада се намира на южния бряг на река Отава се отличава с високия си стандарт на живот като често оглавява класациите за най-добър град за живеене в Северна Америка. Това е компактен, чист и добре планиран град, в който освен институции, се намират и националните музеи и галерии.

Основна забележителност: През лятото каналът Ридо предлага забавления като каране на лодки или скутери, но през зимата се превръща в най-голямата ледена пързалка в света - а това не е за изпускане!



Ванкувър

Ако искате да ви е „топло“ в Канада, или поне да не ви е толкова студено – идете на запад към тихоокеанското крайбрежие. Най-големият град в западната част на страната е Ванкувър в провинция Британска Колумбия. Тук определено ще се чувствате добре, ако обичате да се движите сред хора от цял свят – според статистиката 52% от близо 2,5-милионното население има роден език, който не е английски. Тихоокеанското пристанище на Ванкувър е и най-оборотното в Канада.

Основна забележителност: Стенли Парк във Ванкувър е най-големият градски парк в Северна Америка. Разположен на полуостров в залива Бурард, той заема площ от над 400 хектара. Тук можете буквално да се изгубите по горски пътеки сред гигантски двестагодишни дървета, да си направите пикник на бреговете на живописни езера, да почетете книга в някоя от всичките градини и дори да се озовете на плажа. Атракциони, спортни площадки, голф игрище, тенискортове, открити театри и сцени – в този парк има от всичко и по много.