Победителите от международния фотоконкурс Sony World Photography Awards 2018 вече са ясни. Тази година журито избира из между 319 561 творби. На състезанието присъстваха фотографи от цял свят - аматьори и професионалисти. Нека разгледаме най-добрите снимки от категориите "Пътуване", "Пейзаж", "Див Живот" и "Архитектура".

Това е снимка от сесия, посветена на изучаването на пейзажите и атмосферата на Антарктида. Фотографът Dan Welldon обръща внимание на красотата на недокоснатата природа и призовава за мерки за защита на екосистемите, които са застрашени от изчезване. Кратък списък на професионалната програма в категория "Пейзаж".

Луната-риба, уловена в Негомбо море, Шри Ланка. Рибарите са заети с работа. Снимката на Wei Tao е включена в списъка на конкурсите в категорията "Пътуване".

"Дете на племето" от фотографа Yilan Song.

"Изчезнал с вятъра" от John Fan. Стадо от фламинго, прелитащо над пъстър африкански пейзаж в Кения. Кадърът реализиран от хеликоптер, е включен в категорията "Див Живот".

"Входна кула, резервоар в Нов Южен Уелс, Австралия". Снимка: Chris Round
Тази снимка е част от проект, посветен на Snowy Hydro Scheme и района на Snowy Mountains в Нов Южен Уелс. Фотографът изследва баланса между природата и човешката намеса в околната среда, като премахва огромните сгради между пейзажите. Кадър от професионалната програма в категорията "Архитектура".

"Подводният свят на зимата Lofoten". Снимка: Сергей Луканкин
Подводен свят в село Å, Lofoten, Норвегия.

Фото на Rastislav Kakara, което представя ски етюд на ледника Pitztal, част от конкурса в категорията "Пътуване".

"В продължение на много години казахстанските власти се опитаха да възстановят имиджа на страната след разпадането на СССР, да привлекат вниманието си към природните си атракции. Сградите са покрити с плакати, изобразяващи пейзажите на страната. Въпреки всички усилия Алмат е все още един от най-замърсените градове в света ", каза фотографът Tomasz Pado за авторския си кадър.

Снимката е направена от Kaleb White по време на размножителния сезон на елените на Северния остров в Нова Зеландия. Авторът успя да запечати ревящ мъжкар по време на сезона.

"Спирала", автор Manny Fayutag, кадърът е част от категорията "Движение".
Екипът на Обединените арабски емирства AL Fursan Aerobatic показва шоуто на Националния празник.

"Тази маймуна майка беше първото животно, което видяхме по време на пешеходна сафари в националния парк Tsavo в Кения", каза фотографът Marc Baechtold. Снимката е включена в списъка на отворената програма "Wild Life".

Един от победителите в конкурса. Пейзаж на огромна пясъчна дюна в пустинята Намиб, Намибия. Снимката е направена от Paranyu Pithayarungsarit рано сутрин, когато слънцето осветява само едната страна на дюна.

"Въздушен изглед на ледената река в Исландия. Докато минавах през моста, забелязах някакъв модел във водата и се чудех какво ли ще изглежда от небето - каза фотографът Manish Mamtani. С този кадър той участва в категорията "Пътуване".

"Погледни зад гърба си"
Снимка: Pedro Jarque Krebs
Снимката с червен фламинго стана победител на откритото състезание в категорията "Див живот".

Малка църква се намира между небостъргачите в бизнес района на Франкфурт. Категория "Архитектура", автор на фотографията е Ute-Christa Scherhag.

Тази снимка е направена в Мианмар. Пръскането на вода от лодките вдъхнови фотографа на тази снимка - Phoe Thar. Победител в конкурса на Sony в категория "Пътувания".

Тази снимка е направена по време на рибно проучване в Манадо, Индонезия, през ноември 2017 г. Тъй като Индонезия е в Кореалния триъгълник, морският живот в този регион е много разнообразен. Този ярък корал привлича вниманието на фотографа Jet Long.

Район Подравски, Хърватска. Списък на откритите конкурси за "Див живот", автор Petar Sabol.

Снимката на Yihui Chen е осъществена сред езерото Poyang Lake, Дзянси, през януари 2017 година. Участваше в категория "Портрет".


Мостът U-Bein Bridge, Мианмар. Победител в категория "Пътуване", а автор на снимката е Suphakaln Wongcompune.

Ето как слюнката излита от устата на жирафа. Този момент е запечатан от фотообектива на Pedro Jarque Krebs. Кадърът бе сред участниците в категорията "Див живот".