Вертикална гора - новото инженерно чудо на Азия

08 февруари 2017 | 16:10
видяна 11547
коментари 2
Снимки: stefanoboeriarchitetti.net

Невиждани досега зелени кули ще бъдат издигнати на 200 метра височина в икономическата зона в китайския град Нанкин.


Двете кули са по проект на италианския архитект Стефано Боери, който вече успя да популяризира идеята за вертикалните гори и в Европа.

От терасите по цялата фасада на зданията ще се спуска красива буйна растителност, която ще радва сетивата на техните обитатели.

Творението на Боери ще влее глътка свеж кислород в града, поглъщайки огромните количества въглероден двуокис и твърдите прахови частици, натрупани в атмосферата. Мощното пречистване на въздуха ще се постигне благодарение на 1100 цъфтящи дървета от 23 местни вида и 2500 каскадни храсти и растения. 600 високи и 500 средно високи дървета ще растат по кулите. Цялата тази горска феерия във въздуха ще помогне да се регенерира биологичното разнообразие в района, уверяват архитектите.

Височината на двете кули ще достига до 197 м и съответно 106 м. Те ще се издигат в квартал Пуку в Нанкин.

По-високата кула ще съдържа офиси, музей, школа по зелена архитектура и клуб на покрива. Втората кула ще бъде дом на хотел от веригата Hyatt с 247 стаи и с плувен басейн на покрива. Там ще се извисява и 20-метрова площадка с магазини, ресторанти и конферентна зала.


Двете зелени кули ще бъдат първите вертикални гори в Китай, както и в цяла Азия. Със сигурност обаче няма да са последните. Идеята на архитектурната фирма на Стефано Боери е в бъдеще подобни висящи градини да разцъфтят сред централните зони на Шанхай и други големи китайски градове.

Очаква се кулите в Нанкин да бъдат завършени през 2018 г.

Коментари

2 Крум
  20 февруари 2017 | 17:04 отговор
 

Интересно ми е това дърво като порастне какво става с него? Свалят го на земята, сменят го с ново или направо за дърва? Не мисля, че това е мечтата на всяко дърво - да расте върху бетон високо в облаците!

 
 
marvla
01 април 2017 | 00:40

Aide sega, I durvetata imali mechti. Samo si cheshet eezika.

1
  10 февруари 2017 | 16:12 отговор
 

чудно ми е, това харесва ли се на някого или просто защото "екологията" е на мода... влезли са в задънена улица, да не кажа в гората, в търсене на нови архитектурни идеи... все пак не сме за гъби, нали?!?

 
 
10 февруари 2017 | 18:24

В Нанкин червен сигнал за замърсяване на въздуха е стоял пет последователни дни през 2012. Около 260 000 души са загубили живота си в следствие на белодробни заболявания през 2011 година и ти смяташ че думи като "екология" са просто тренди и за това хората ги използват. Невежеството на хора като теб, ще доведе планетата ни до екологичен катаклизъм. Искрено се надявам възгледите ти да не са споделени от мнозинството, а от малцина безхаберници, защото в противен случай всички сме in BIG TROUBLE !

Добави Коментар

Най-четени