Автор
Антония Михайлова

Вертикална гора - новото инженерно чудо на Азия

Невиждани досега зелени кули ще бъдат издигнати на 200 метра височина в икономическата зона в китайския град Нанкин.


Двете кули са по проект на италианския архитект Стефано Боери, който вече успя да популяризира идеята за вертикалните гори и в Европа.


От терасите по цялата фасада на зданията ще се спуска красива буйна растителност, която ще радва сетивата на техните обитатели.

Творението на Боери ще влее глътка свеж кислород в града, поглъщайки огромните количества въглероден двуокис и твърдите прахови частици, натрупани в атмосферата. Мощното пречистване на въздуха ще се постигне благодарение на 1100 цъфтящи дървета от 23 местни вида и 2500 каскадни храсти и растения. 600 високи и 500 средно високи дървета ще растат по кулите. Цялата тази горска феерия във въздуха ще помогне да се регенерира биологичното разнообразие в района, уверяват архитектите.


Височината на двете кули ще достига до 197 м и съответно 106 м. Те ще се издигат в квартал Пуку в Нанкин.

По-високата кула ще съдържа офиси, музей, школа по зелена архитектура и клуб на покрива. Втората кула ще бъде дом на хотел от веригата Hyatt с 247 стаи и с плувен басейн на покрива. Там ще се извисява и 20-метрова площадка с магазини, ресторанти и конферентна зала.


Двете зелени кули ще бъдат първите вертикални гори в Китай, както и в цяла Азия. Със сигурност обаче няма да са последните.

Идеята на архитектурната фирма на Стефано Боери е в бъдеще подобни висящи градини да разцъфтят сред централните зони на Шанхай и други големи китайски градове.


Очаква се кулите в Нанкин да бъдат завършени през 2018 г.