Лорд Хау е вулканичен остров с форма на неправилен полумесец и се намира в Тасманово море между Австралия и Нова Зеландия. Лорд Хау е събрал в себе си изключителна природа, спокойни сини води, поразителни естествени коралови рифове и една спокойна и уединена атмосфера.

Четете още: Гмуркане в Шарм ел Шейх

600 км делят това парче земя, заемащо площ от 16,56 кв. км, от континенталната част на Порт Макари, 702 км североизточно от Сидни и близо 772 км североизточно от остров Норфолк. Острова е част от едноименния архипелаг, състоящ се от 28 острова, островчета и скали. Групата принадлежи към щата Нов Южен Уелс и е част от дългия списък на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.



Първооткривател на острова е Хенри Бол, капитан на британския кораб “Съплай”, който през 1788 г. хвърля котва край бреговете му и го кръщава Лорд Хау на британския министър на флота. Векове наред човешкото въздействие в района е унищожило голяма част от естествената флора и фауна, но въпреки това той се радва на красив морски живот, благодарение на кораловите рифове, които го защитават от бурните морета.



Лорд Хау е един вечен природен рай и с цел опазване на околната страна, броя на туристите е ограничен до 400 във всеки един момент.

Така населението на малкия остров не надхвърля 800 човека. Със закон от 1981 г. около 70 % от площта е обявена за Постоянен парк. Заобикалящите го води са защитени от границите на Lord Howe Island Marine Park. Острова е дом на много ендемични растения и животни.



Туристическите дейности включват голф (9 дупки), тенис, риболов (включително и дълбоководен), ветроходство, уиндсърф, кайт сърф, каяк, и разходки на лодка с прозрачно дъно из лагуната. Плуването, гмуркането с шнорхел и дайвинга в рифа също са често практикувани спортове, а ако сте запален водолаз може да се отправите към малка скала от Адмиралтейската група, където ще се полюбувате на многото горгонии и черни корали, растящи по вертикалните стени.



Планинския туризъм също е изключително развит и разходките сред красивата природа са много приятни. Най-голямото предизвикателство за посетителите е осем часов преход до върха на планината Gower. А ако попаднете сред палмовите гори след проливен дъжд ще може да станете свидетел на друг уникален феномен – светещите гъби.



В непосредствена близост, само на 20 км от острова, се намира пирамидата на Бол – ерозионен остатък на част от угаснал вулкан, формирал се преди около 7 млн. год.

Размерите на скалната колона са внушителни – тя е широка 400 метра и е висока 562 метра, което е 2 пъти повече от Айфеловата кула. Участва в рекордите на Гинес като най-високата скална формация в света.

Подобно на острова и цялата морска верига Лорд Хау, Боловата пирамида е част от потопеният континен Зеландия.



От 1982 г. тя е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и катеренето по нея е забранено. През 2001 г. група ентомолози имат задачата да картографират наличната флора и фауна на скалата и за тяхна голяма изненада те преоткриват популация на смятаното за изчезнало пръчковидно насекомо Dryococelus australis, която се е състояла само от 24 екземпляра.

Лорд Хау е само една малка капка от необятната магия на природата и е отлично място за почивка, особено през зимните месеци, когато температурата на острова е най-благоприятна.

Четете още: Най-големият аквариум в света