Няколко съвета, за да избегнете гафове, докато пътешествате

Всяка страна си има своите традиции, обичаи, навици и култура. Ето защо можем да допуснем някои доста неприятни грешки в привидно лесното ежедневно общуване с познати и непознати в някои държави. Затова и събрахме няколко съвета и препоръки за пътуванията ви по света, дано са ви полезни.

В Норвегия

Помните ли колко внимателни бяхте по време на изпита си за шофьорска книжка? Е, ето така трябва да шофирате в Норвегия през цялото време и дръжте волана сякаш инструкторът все още седи до вас. Карайте пасивно и не използвайте клаксона, освен ако не е абсолютно наложително (в опит да предотвратите ПТП).

В Япония

Избягвайте да изразявате несъгласие в обществото и се снабдете с наръчник. Учтивостта е голям проблем в Япония, има различни правила и граматика за изразяване на степени на учтивост. Вместо категорично "Не" използвайте "Разбирам вашата гледна точка, но нека разгледаме и друга опция..." или "Уважавам позицията ви, но ето и още едно предложение...".

В Италия

Всеки път, когато получите подарък, разкъсвайте хартията с ентусиазъм на малко дете. Оставянето на подаръци неотворени е истинска обида в Италия. И още - никога не подарявайте на домакините хризантеми - те са само за погребения.

Във Франция

Когато сте в асансьора с непознат, не впервайте втренчен поглед във вратата. Проведете кратък разговор, ако не искате да ви заклеймят за необщителен или дори социопат.

В Германия

Когато посетите бирария в Германия, в никакъв случай не сядайте на маса или място на бара, където пише "Stammtisch" – това означава, че мястото е запазено за редовни посетители. Навсякъде другаде – дори на маса на непознати, ще бъдете добре приети.

В Аржентина

Хапват ви се ядки? Пуши ви се цигара? Искате да дъвчете дъвка? Уверете се, че сте се погрижили да има достатъчно количество за всички в стаята - етикетът повелява да споделите такива дреболии с всички.

В Чили

Свикнали сте, че ако някой се взира във вас за прекалено дълго и твърде очевидно, вероятно има по-специални намерения към вас, макар и това да изглежда грубо и некултурно според вас. Е, в Чили смятат това за комплимент и в никакъв случай за обида, грубост или неприятен намек.

В Колумбия

Ако сте на вечеря с приятели, не ставайте, когато се вдигнат чиниите - очаква се да постоите малко по-дълго, иначе обиждате домакина и/или останалите гости. Освен това бакшишът е включен в сметката, така че не оставяйте още пари.

Четете още: 10 места, на които не бива да ходите с гадже