Автор
Woman.bg

Най-красивите древни градове, опасани от крепостни стени

За ценителите на красивите гледки, зад които стои многовековна история, крепостните стени и старинните градове са любима дестинация.

Днес ще разгледаме някои от най-величествените градове, опасани от крепостни стени.

1.Йорк, Англия



Градът крие невероятна история и много легенди, свързани с присъствието на духове. Йорк е градът, чийто средновековни стени са най-запазени в цяла Англия, а под тях се намират останки от древна римска зидария.

2.Дубровник, Хърватия



Красивите величествени стени в пристанищния град са построени между XIV и XV в., но са разширени и укрепени през XVII в. Те са толкова добре построени, че нищо не може да ги разруши, дори и земетресението през 1667 г., което успява да срине много сгради.

3.Пин Яо, Китай



Когато е построен през XIV в., Пин Яо е най-големият икономически център в Китай. Градът влиза в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1997 г. Изграждането на стените в Пин Яо започва през 1370 г. Те достигат височина от 12 м, периметър от 6 км, 6 порти и 72 наблюдателни кули. Днес градът предлага на туристите не само прекрасни гледки, но и интересни пазари.

4.Будва, Черна Гора



Градът с впечатляваща средиземноморска архитектура е бил населен още в древността и е едно от най-старите селища в Европа. Там можете да се насладите на уникалните крепостни стени и красивите старинни постройки и тесни улички.

5.Дамаск, Сирия



Най-старата столица в света, запазена и до днес, е столицата на Сирия - Дамаск. В Дамаск, освен с местната култура и кухня, можете да зарадвате очите и сетивата си с много красиви гледки. Да попаднеш в стария град на сирийската столица, опасан от високи стени, е като да влезеш в машина на времето. Този уникален град пази богата история.

6.Мистра, Гърция



В този древен и красив град, намиращ се на полуостров Пелопонес близо до Спарта, е коронован последният византийски император Константин XI през 1449 г. Градът е основан през 1249 г. от принц Уилиям Вилардуен. Тогава той построява замък на върха на голям хълм. От XV в. Мистра става територия на Византийската империя.

7.Авила, Испания



Градът е свидетел на много битки, а през XI в. преминава в ръцете на християните. Не след дълго са построени и красивите величествени стени, чиято функция е да предпазват местните. През 1985 г. крепостната стена в града е включена в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

8.Квебек, Канада



Истинско удоволствие е разходката покрай крепостните стени и портата на стария град, които са единствените запазени защитни стени в Северна Америка. За късмет те са оцелели, въпреки че през XIX в. портата и част от стените били разбити. Портата е изградена наново през 1878 г.

9.Каркасон, Франция



След като Пиринейският договор влиза в сила през 1659 г., стените при Каркасон вече не са необходими за предпазване на границата, което почти води до тяхното разрушаване. За щастие през 1849 г. те са обявени за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и са реставрирани.

10.Тарудант, Мароко



През 1509 г. столицата на Мароко е Тарудант, чийто крепостни стени са построени от Шейх Мохамед през 1528 г. Красивите стени обграждат целия град и са с височина 6 м.

Градът е разположен в планината Сус, която се намира в южната част на Мароко. Там можете да се насладите на богат избор произведения от керамика и мед. Ако обичате екзотичните бижута и килими, то Тарудант ще се превърне в любима дестинация за вас.

Четете още: Париж - защо е перфектната дестинация за Нова година?